Innenriks

– Jeg ble bedt om å skjerpe meg

Brit Solheim Edvardsen (49) opplevde å få grove celleforandringer i voksen alder. Nå takker hun «Sjekk deg»-kampanjen for at hun oppdaget det i tide.

Brit Solheim Edvardsen opplevde å få påvist alvorlige celleforandringer for første gang i begynnelsen av tjueårene. Etter kort tid fikk hun beskjed om at alt var i orden igjen. I årene som kom fikk hun påminnelser i posten om å ta livmorhalsprøve, slik alle kvinner anbefales å gjøre hvert tredje år. En periode valgte Edvardsen å ignorere påminnelsene.

– Jeg skjønte ikke alvoret i det, og helt ærlig syntes jeg det ble litt masete til slutt, sier hun.

Hun satt hjemme i stuen i Tananger da hun en dag i 2016 så Thea Steen prate om Kreftforeningens «Sjekk deg»-kampanjen på «God Morgen Norge», og viktigheten av å sjekke seg for celleforandringer. Steen døde samme år av livmorhalskreft, bare 26 år gammel.

Les også: Den nærmeste familien om livet etter Theas død

Edvardsen begynte først da å skjønne alvoret i situasjonen.

– Det var som å få en knyttneve i magen, for selv hadde jeg ikke tatt en undersøkelse de siste åtte årene, sier hun.

Hun gikk derfor til legen, og ble henvist til gynekolog da det viste seg at hun hadde alvorlige celleforandringer igjen.

– Jeg måtte fjerne deler av livmorhalsen, og har siden vært inn og ut av sykehuset med celleforandringer, sier hun.

Les også: Elin mistet AAP-en etter 13 år: – Jeg måtte velge mellom medisiner og mat

– Min engel

I dag takker Edvardsen «Sjekk deg»-kampanjen og Thea Steen for at hun oppdaget de grove forandringene i tide.

– Det kunne gått veldig galt, og celleforandringene kunne ha utviklet seg til kreft hvis jeg ikke hadde oppdaget dem. Dersom det finnes engler, er jeg sikker på at Thea er min, sier hun.

– Det er virkelig ikke kjekt å se tilbake på det, og tenke at det kun var fordi jeg var sløv med å sjekke meg årene i forveien, sier Edvardsen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Oppfordrer til å sjekke seg

Hun forteller at hun har fått beskjed av legen sin om at det hele kunne gått galt.

– Jeg ble rett og slett bedt om å skjerpe meg og om å ikke ta så lett på dette. Det kan virke som at kroppen min ikke har klart å kvitte seg med HPV-viruset til nå, og at det er derfor jeg stadig opplever tilbakefall hva gjelder celleforandringer, sier hun.

Etter at Edvardsen fikk beskjed om at hun hadde alvorlige celleforandringer for tre år siden, har hun sjekket seg hver tredje og sjette måned. Nå skal hun ikke tilbake før om ett år, og har per nå ingen celleforandringer i livmorhalsen. Hun har valgt å vaksinere seg mot viruset etter anbefaling fra lege, og håper nå at det blir en slutt på de hyppige tilbakefallene.

– Nå er jeg ikke redd for at det skal gå galt, for jeg har vært veldig godt ivaretatt den siste tiden, sier hun.

– Mitt budskap er at det er dumt å være så blind. Kreftforeningens kampanje åpnet mine øyne, og det er derfor jeg mener at å sjekke meg kan ha reddet livet mitt, for å sette det på spissen. Det er jeg veldig takknemlig for, legger hun til.

Nå ønsker Edvardsen å oppfordre alle, også de som er godt voksne, om å passe på og huske å sjekke seg jevnlig.

– Vi hører alltid om at yngre kvinner må sjekke seg, men det er vel så viktig for oss over 40 år. Selv har jeg tre barn og to stebarn, og jeg har ikke lyst til å utvikle kreft. Jeg har nå forstått viktigheten av å sjekke meg jevnlig, sier hun.

Kommentar: «'Jasså, har du vært i slåsskamp?', spør mange når de ser nesa mi. 'Kreft', svarer jeg»

Camilla Gram, Kreftforeningen

– En kreftform som vi kan unngå

Hver tredje kvinne over 55 år sjekker seg ikke for livmorhalskreft. Det er ikke å anbefale.

– Vi ser at grupper med kvinner velger å ikke sjekke seg for livmorhalskreft, selv om vi anbefaler dem å gjøre det. Det er spesielt de over 55 år som ikke følger dette opp, sier distriktssjef i Kreftforeningen, Camilla Gram, til RA.

Hvorfor det er slik tør hun ikke spekulere for mye i, men mener at en muligens forklaring kan være at de tror at de er utenfor risiko.

Tidlig oppdagelse av celleforandringer betyr at man kan begynne tidlig behandling, og dermed ha større sjanse for å overleve.

– Livmorhalskreft er i utgangspunktet en kreftform som vi kan klare å unngå og potensielt bli kvitt i framtiden, sier Gram.

I dag tilbys blant annet alle i sjuende klasse, både jenter og gutter, HPV-vaksinen. Kreftforeningen anbefaler alle å ta denne.

– Vi ønsker først og fremst å få fram budskapet om at alle må sjekke seg. Etter at vi startet «Sjekk deg»-kampanjen har 89.000 flere kvinner sjekket seg, og det tyder på at kampanjen fungerer, sier Gram.

– Ta ansvar for egen helse

Avdelingssjef ved Kvinneklinikken på SUS, Marit Halonen Christiansen, forteller RA at de fleste kvinner som får livmorhalskreft er mellom 30 og 40 år, med en ny topp etter fylte 60 år.

– Livmorhalskreft kommer av HPV-viruset, og alle som har hatt sex er eksponert for det. Det er likevel ikke slik at alle som får viruset får kreft, men ettersom denne formen for kreft kan bruke mellom ti og 20 år på å utvikle seg, har vi muligheten til å forhindre den og forebygge, sier hun. Kvinner under 34 år oppfordres til å sjekke seg for celleforandringer hvert tredje år, mens kvinner over 34 år oppfordres til å sjekke seg for HPV-viruset hvert femte år.

– Dersom det finnes celleforandringer eller HPV-virus, behandler man deretter, sier hun.

Christiansen synes det er kjempebra at Kreftforeningens «Sjekk deg»-kampanje har fungert så godt.

– Det er helt supert. Livmorhalskreft er en kreftform som kan forebygges ved at man tar HPV-vaksinen og tar jevnlige celleprøver. Det er viktig at man tar ansvar for egen helse, sier hun.

Livmorhalskreft

* I dag får over 300 norske kvinner livmorhalskreft årlig. Uten Livmorhals-programmet ville tallet vært rundt 1000.

* Mellom 70 og 90 kvinner dør av sykdommen årlig.

* I 2015 var Kreftforeningen med på å starte #sjekkdeg-kampanjen. Siden da har 89.000 flere kvinner sjekket seg.

* Nye tall fra Kreftregisteret viser at 71 prosent sjekker seg før fylte 55 år. Etter dette faller andelen jo eldre kvinnene blir. I aldersgruppen 55-69 år er det 67 prosent som tar livmorhalsprøve. Det betyr at 138.000 kvinner i denne aldersgruppen ikke sjekker seg som de skal.

* Kreftregisteret har som mål at dekningsgraden i alle aldersgrupper skal opp til 80 prosent, som er europeisk anbefaling.

* På verdensbasis er livmorhalskreft den tredje største kreftform som rammer kvinner.

* I Norge er sykdommen er den niende mest vanlige kreftformen blant kvinner, på grunn av Livmorhalsprogrammet.

* Symptomene på livmorhalskreft kan variere fra kvinne til kvinne og avhenger av hvor langt sykdommen har kommet. Noen av symptomene kan blant annet være blødninger fra skjeden etter samleie eller fysisk aktivitet, uregelmessig menstruasjon, og smerter i underlivet og/eller korsryggen.

* Livmorhalskreft på et tidlig stadium gir ofte ingen symptomer, og kan oppdages når det tas celleprøve fra livmorhalsen. Hos mange oppdages sykdommen tidlig, og i slike tilfeller er muligheten for helbredelse god.

Kilde: Kreftforeningen

---

Livmorhalskreft

  • I dag får over 300 norske kvinner livmorhalskreft årlig. Uten Livmorhals-programmet ville tallet vært rundt 1000.
  • Mellom 70 og 90 kvinner dør av sykdommen årlig.
  • I 2015 var Kreftforeningen med på å starte #sjekkdeg- kampanjen. Siden da har 89.000 flere kvinner sjekket seg.
  • Nye tall fra Kreftregisteret viser at 71 prosent sjekker seg før fylte 55 år. Etter dette faller andelen jo eldre kvinnene blir. I aldersgruppen 55-69 år er det 67 prosent som tar livmorhalsprøve. Det betyr at 138.000 kvinner i denne aldersgruppen ikke sjekker seg som de skal.
  • Kreftregisteret har som mål at dekningsgraden i alle aldersgrupper skal opp til 80 prosent, som er europeisk anbefaling.
  • På verdensbasis er livmorhalskreft den tredje største kreftform som rammer kvinner.
  • I Norge er sykdommen er den niende mest vanlige kreftformen blant kvinner, på grunn av Livmorhalsprogrammet.
  • Symptomene på livmorhalskreft kan variere fra kvinne til kvinne og avhenger av hvor langt sykdommen har kommet. Noen av symptomene kan blant annet være blødninger fra skjeden etter samleie eller fysisk aktivitet, uregelmessig menstruasjon, og smerter i underlivet og/eller korsryggen.
  • Livmorhalskreft på et tidlig stadium gir ofte ingen symptomer, og kan oppdages når det tas celleprøve fra livmorhalsen. Hos mange oppdages sykdommen tidlig, og i slike tilfeller er muligheten for helbredelse god.
  • Kilde: Kreftforeningen

---

Mer fra Dagsavisen