Innenriks

Jakter superleder til Agenda

NY TENKETANK: Tidligere utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) skal ikke lede tenketanken Agenda, fordi han har fått internasjonal toppjobb.

GOL (Dagsavisen): Ifølge sentrale kilder i LO skal tidligere utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) har vært en av dem som var ønsket til å lede Agenda.

- Jeg har vært sentral i tenkningen rundt Agenda, og kommer fortsatt til å være det, men jeg kan ikke ha det som jobb fordi jeg har takket ja til en annen jobb, sier Barth Eide til Dagsavisen.

Han skal bli managing director i World Economic Forum. Den tidligere utenriksministeren går dermed til samme organisasjon som nåværende utenriksminister Børge Brende (H) kommer fra.

- Jeg gleder meg til å ta fatt på den spennende og utfordrende oppgaven etter jul. Akkurat nå er jeg på et møte arrangert av WEF i Abu Dhabi, sier Barth Eide engasjert.

Han understreker samtidig at det ikke er fordi han synes at Agenda ikke er et spennende prosjekt.

Valgnederlaget

Når LO-leder Gerd Kristiansen og Ap-leder Jens Stoltenberg i dag innleder på LO Stats kartellkonferanse på Gol vil venstresidens gjenreising etter valgnederlaget stå sentralt. I kampen blir den nye tenketanken Agenda svært viktig.

Venstresidens svar på Civita er under utvikling. I går skrev Dagsavisen at LO bevilger 12 millioner kroner over fra 2013-2015 til tankesmien som ideologisk skal favne fra venstresiden til sentrum.

LO-lederen vil i dag utdype mer om bakgrunnen for bevilgningen. Fra før har næringslivstoppen Trond Mohn lagt et betydelig beløp på bordet.

Nå som finansiering kommer plass gjelder det å få en lederstjerne for det nye idéverkstedet.

Ønsker yngre krefter

Sentrale kilder i Arbeiderpartiet understreker at man trenger en ung stjerne for å lede tenketanken.

- Helst under 45 år, sier en kilde til Dagsavisen.

På LOs kartellkonferanse er det flere som også vil ha en fresh og ung leder.

- Hadde hun ikke vært opptatt vil jeg gjerne hatt Ap-politiker Hadia Tajik til å lede den. Hun er modig og snakker med folk på en tydelig måte, sier Geir Bjørkli, leder av Norges Fengsel og Friomsorgsforbund.

Han vil gjerne ha en ung kvinne til å lede tenketanken.

Nye ideer

Nestleder i Norsk Tjenestemannslag Nav, Sven Ivar Skodjevåg, er positiv til rollen Agenda kan få i det offentlige ordskiftet .

- Kunnskap er makt, og det kan vi ikke få nok av når vi skal forme nye ideer. Jeg mener også at høyresidens Civita trenger en likevekt, sier Skodjevåg.

Det gjelder også tyngden til lederskikkelsen.

- Jeg er mer opptatt av kompetanse enn alder, sier Skodjevåg.

Ulik bakgrunn

Nestleder i SV, Bård Vegar Solhjell, mener det er viktig at folk fra ulike miljøer kan bidra til å utvikle nye ideer.

- Gjerne med folk fra ulik bakgrunn både fra SV, Ap, KrF.

Han tror også det er viktig å få med folk som ikke har politisk bakgrunn. For eksempel fra miljøbevegelsen og freds- og solidaritetsbevegelsen.

- Da tror jeg målet om å utvikle nye ideer vil være lettere å nå. Jeg tror ikke det er problematisk om det er en med bakgrunn fra Ap som leder den, sier Solhjell.

Fornyelse

Partisekretær Raymond Johansen (Ap) skal i dag tale til de tillitsvalgte for å engasjere til fornyelse og revitalisering av det fagpolitiske samarbeidet.

- Vi skal være åpne for endringer. Vi skal være dristige og være ledende på debatter som folk opplever som viktig for seg, sier Johansen.

- Kan en tenketank som Agenda være en viktig arena i den sammenheng?

- Som partisekretær for Arbeiderpartiet vil jeg være opptatt av at vi skal være nysgjerrige, åpne og fornye oss. Det vi kan få til med uavhengige miljøer ønsker jeg velkommen.

samfunn@dagsavisen.no

Tenketank

KARTELL­KONFERANSEN

LO Stats kartellkonferanse på Gol samler årlig rundt 200 tillitsvalgte, innledere, presse og gjester fra inn- og utland.

Konferansen har tradisjonelt vært et tenkeloft der sentrale temaer debatteres og nye ideer lanseres.

Kartellkonferansen har vært arrangert årlig - med noen opphold - helt siden 50-tallet.

Kilde: Frifagbevegelse.no

Begrepet «think thanks» - tenketank eller tankesmie på norsk - knyttes ofte til nye forslag til løsninger på samfunnsutfordringer.

Det er mellom 2.000 og 5.000 tankesmier i verden. Tankesmier tar ofte utgangspunkt i en ideologi eller et verdisyn, og har som formål å formidle nye analyser og ideer som utvider rommet for den politiske debatten.

Det er vanlig å arrangere møteplasser som konferanser eller frokostseminarer for å presentere og debattere ideer.

Civita, Manifest og Res Publica er eksempler på norske tenketanker.

Kilder: Dagsavisen og Utdanningsforbundet

LOGO: Kartellkonferansen 19.-21. november 2013

Mer fra Dagsavisen