Innenriks

Ja til kraftkutt

Det er selvsagt at kraftverk må tilpasse seg nye miljøkrav, mener Landssamanslutninga av Vasskraftkommunar.

Mandag kunne Dagsavisen opplyse at Energi Norge, NHO, LO og fem andre organisasjoner, motsetter seg nye miljøkrav som kommer som følge av EUs vanndirektiv.

– (Dette) kan ramme 450 av landets om lag 1.500 kraftverk, opplyste Oluf Ulseth, administrerende direktør i Energi Norge.

Han frykter at blant annet krav til minstevannføring i elvene, kan føre til at kraftproduksjonen reduseres med over 1 TWh.

– Jeg synes Energi Norge krisemaksimerer. At kraftproduksjonen skal bli redusert med så mye, er et tenkt «worst case»-scenario, og ikke et fasitsvar, responderer Torfinn Opheim, leder i Landssamanslutninga av Vasskraftkommunar.

– Åpenbart og selvsagt

Han representerer 173 kommuner som nyter godt av lokal kraftproduksjon, men som også har opplevd inngrep i naturen som følge av dette.

– Det er åpenbart at miljøkravene er helt andre nå enn den gang det ble gitt konsesjon til mange av kraftverkene i kommunene, påpeker Opheim.

– Det er også selvsagt at det nå må stilles strengere miljøkrav i konsesjonene, også for å tilfredsstille vanndirektivet. Stortinget sier at vannkraften innebærer en betydelig miljøpåvirkning, og det er vi helt enige i, tilføyer han.

– Vil ikke strengere miljøkrav kunne få økonomiske konsekvenser for vannkraftkommunene?

– Ja, noen plasser kan det skje, men jeg har tiltro til at når formannskap og kommunestyrer fatter vedtak om dette, så vil de forholde seg til både økonomi, fisken i elvene og turismen. Noen steder vil miljøkravene få store økonomiske konsekvenser. Da vil lokalpolitikerne gå imot. Andre steder vil ikke miljøkravene få stor effekt.

– Så krav om minstevannføring vil slå ulikt ut?

– Noen steder kan det å slippe litt vann forbi kraftverkene føre til miljøforbedringer. Andre steder, som der hvor fjellveggen går rett ned, vil det bare være tullete, svarer Opheim.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Aksepterer mindre kraft

Energi Norge viste til Stortingets behandling av Energimeldingen i Dagsavisen mandag. Der heter det at vannkraften er ryggraden i energisystemet.

– Men Stortinget sier også at det må legges til rette for miljøforbedringer ved oppfølging av vanndirektivet, påpeker Opheim.

– Det hadde vært greit om Energi Norge hadde vært litt mer nyanserte om dette. Vi kan ikke være med på at én tapt kilowattime er én for mye.

Også SVs Heikki Eidsvoll Holmås reagerer på motstanden mot vanndirektivet. Han mener det er oppsiktsvekkede at NHO og LO ikke er villig til å være med på å rydde opp i miljøsynder fra 50-, 60- og 70-tallet. Samtidig viser han til en NVE-rapport om at klima- og temperaturendringer vil øke kraftproduksjonen med 10-12 TWh.

– Da er ikke 1 TWh noe å sørge over, sier Holmås.

Mer fra Dagsavisen