Innenriks

Ja, du kan!

Riv, puss og bygg selv - og spar tusenvis av kroner. Men hold deg unna rør og elektrisk anlegg.

Det er nesten ingen grenser for hva du kan få til hjemme, sier Svein Arne Strømsodd, redaktør for 40 oppussings- og gjør-det-selv-bøker. Selv er han en glad amatør som gjerne snekrer, pusser opp og reparerer.

- Folk kan fint male, sette opp fliser over kjøkkenbenk, snekre hyller og legge gulv. Å arbeide med noe konkret og praktisk er morsomt og givende for de fleste av oss. Det er tilfredsstillende å se hvor fint det blir. Ikke minst kan man spare mange tusen kroner på å gjøre jobbene selv i stedet for å leie inn håndverkere, sier forlagsredaktøren mens han feier over et treemne med gammeldags høvel.

Å leie inn håndverker koster fra 300 kroner pluss moms og oppover, litt avhengig av hvor du bor i landet.

Lettproduktene

Tidligere kunne det være litt av en utfordring for eksempel å tapetsere. I dag er produktene laget slik at det faktisk er mulig å gjøre mange jobber selv, uansett forkunnskap.

- I dag har de fleste tapeter fiberbakside. Du ruller limet på veggen og henger opp tapetlengdene. Du får også ferdige panelplater. De kommer malt eller med tapet, men kan også fås umalt. Da får du ny vegg på noen timer.

Ja, selv gulv kan du legge selv uten å gjøre feil.

- Nå finnes det gulv som låses med klikksystem, forklarer Strømsodd.

Du kan kjøpe både parkett, linoleum og laminat med denne typen klikksystemer.

For de viderekomne

Når man kjøper kjøkken, koster det raskt minst 30.000 kroner bare i materialer. Det er også dyrt å få det montert, selv Ikea tar cirka 900 kroner per skap deres montører setter sammen. I dag har flere leverandører kjøkkener som selges flatpakket. Det skal i teorien være mulig å montere dem selv, men i praksis er dette for folk som er viderekomne i gjør-det-selv-arbeid.

- Skapene klarer du å montere, men så vil du ofte oppleve at veggene er skjeve og at det vil være nødvendig å legge fôring. Det skal skjæres ut åpning til vask i kjøkkenbenk og mange andre ting. Det krever at du 
har litt håndlag, sier Strøms_odd.

Ikke rør rørene!

Det er større risiko for at du opplever å få en vannskade enn at du får tyver på besøk, advarer Finansnæringens Fellesorganisasjon.

I første halvår i år ble det meldt utrolige 24.000 vannskader, og det ble utbetalt over en milliard kroner i erstatning til norske forsikringskunder. (NTB Tema)

40 BØKER: - Det er viktig å legge til rette for at gjør-det-selv-arbeid blir trivelig og lystbetont, sier Svein Arne Strømsodd. Han har vært redaktør for cirka 40 gjør-det-selv-bøker.

ORDEN I SNEKKERSAKENE: Bra verktøy gir arbeidsglede. Det er vanskelig å få det som du vil med halvgodt utstyr.

VIDUNDERMIDDEL: Med akrylmasse blir stygge sprekker tette og jevne. - Det er slett ikke så vanskelig å få det fint, sier Svein Arne Strømsodd.

OPPUSSING PÅ GANG: Svein Arne Strømsodd har planer om å pusse opp en dør hjemme. Det er mye du kan gjøre selv, og dagens produkter er laget med gjør-det-selv-arbeideren i tankene.

GODE KOSTER: Kjøper du en kvalitetskost, er det mindre sjanse for at du kommer til å irritere deg over at det henger hår i malingen på veggen. Den kan rengjøres og brukes i flere år.

Mer fra Dagsavisen