Et vogntog veltet på E6 ved Tillertoppen utenfor Trondheim i går kveld på grunn av mye vind. FOTO: TOR AAGE HANSEN/NTB SCANPIX

Ivar herjet med Midt-Norge

EKSTREMVÆR: 53.000 husstander ble strømløse, og flere veier ble stengt, da ekstremværet «Ivar» herjet kort og intenst med Midt-Norge.

Folk ble i går ettermiddag bedt om å holde seg inne, etter at meteorologene meldte at stormen kom til å bli ekstremt sterk, men kortvarig.

Det var ikke meldt om personskader som følge av ekstremværet sent i går kveld.

«Ivar» nådde sitt sterkeste ved 19-tida i går kveld, hvor det var orkanstyrke i kastene.

Stormen førte til at mange veier var stengt på grunn av nedblåste trær. Flere bruer var stengt, og deler av Trondheim sentrum var avstengt tidlig i går kveld, følge politiet i Sør-Trøndelag.

NSB kunne melde at togene nord for Dombås, og sør for Steinkjer, kjørte til nærmeste stasjon, og ble stående der i påvente av mindre vind.

Politiet gikk i går ut med innstendige oppfordringer til befolkningen om å holde seg innendørs og om å sikre løse gjenstander.

- Vi kan nok regne med at dette har ført til at skadeomfanget er mindre enn vi kunne vente oss. Nå har vinden løyet her hos oss, og nettopp at uværet var så kortvarig bidro nok også til å begrense omfanget, sier operasjonsleder Ole Bjørn Harang i Sunnmøre politidistrikt til NTB.

 

Måtte hente barna

Ekstremværet Ivar førte til at Måløybrua i Sogn og Fjordane ble stengt. Vinden ble målt til over 36 meter i sekundet, og brua stenges automatisk ved vind over 32 meter i sekundet, opplyser Statens vegvesen på Twitter.

Foreldre i Kristiansund ble bedt om å hente barna sine før klokka 14 i går på grunn av ekstremværet.

Også andre kommuner var klare til å ta vare på barn utover ettermiddagen og kvelden, dersom foreldre ikke kom seg ut i stormen for å hente barna.

I Trondheimsfjorden ble det varslet om store bølger på 2,5 til 3 meter, og stormflo som ligger 50 centimeter over tidevannstabellen, opplyste Meteorologisk institutt.

- Sannsynligvis vil vinden også slå inn i landet, og den vil gå raskt over til Sverige. Været vil roe seg ned til fredag, sa vakthavende meteorolog Gunnar Nord ved Meteorologisk institutt til NTB i går kveld.

Midt-Norge opplevde både «Nyttårsorkanen» i 1992 og «Dagmar» i jula i fjor. Erfaringen fra disse orkanene satte i går formiddag standard for forberedelsene som ble gjort i forkant av uværet.

- Alt som kan blåse ned har blåst ned her ute, sa kommunikasjonsrådgiver Marit W. Norborg i Frøya kommune til NRK. Hun sitter i kommunens beredskapsledelse. Frøya var et av de stedene der stormen rammet først.

 

Forsikring

Uværet som rammet Sør-Norge i forrige uke, anslås av bransjeorganisasjonen Finans Norge å ha gjort skade for rundt 100 millioner kroner - fordelt på 2.000 skademeldinger til forsikringsselskapene.

Til sammenligning gjorde uværet Dagmar skade for rundt 1,4 milliarder kroner, mens Hilde i november utløste naturskadeerstatninger på til sammen 300 millioner kroner.

KLP Skadeforsikring advarer folk mot å ha løse gjenstander liggende når uværet rammer.

- Løse gjenstander skaper farlige situasjoner. Huseier kan bli ansvarlig for skader forårsaket av løse gjenstander dersom disse ikke er forsvarlig sikret, sier avdelingsleder Lars Wiig.

samfunn@dagsavisen.no

 

Dette er ekstremvær

Meteorologisk institutt sin

definisjon på ekstremvær:

At vinden eller nedbøren er så kraftig,

Eller: At forventet vannstand så høy,

Eller: At snøskredfaren så stor,

... at liv og verdier kan gå tapt om ikke samfunnet er spesielt forberedt på situasjonen.

Media skal i slike tilfeller også varsles, slik at allmennheten får vite om faren.