Innenriks

Israels nye forsvarer i Norge

Israels nye ambassadør i Norge beklager at så mange barn er drept i Gaza.

Omgitt av kameraer, politi og sikkerhetsforanstaltninger har den nye ambassadøren installert seg på sitt nye kontor i Parkveien i Oslo. I går ga han sine akkreditiver til kongen og startet formelt i jobben. Men han har vært i Oslo i en uke og har rukket å oppleve både gateslag og demonstrasjoner mot Israel.

– Hvordan er det å komme til Norge i en tid da motstanden mot Israel er mer synlig enn på lenge?

– Jeg har ikke vært her før, så jeg har ikke noe å sammenligne med, parerer ambassadøren smilende til NTB.

– Ydmyk

Eligal starter i jobben idet krigen på Gazastripen går inn i sin tredje uke, mens en våpenhvileavtale fortsatt synes langt unna. Ett av ambassadørens mål med intervjuet er å skape større forståelse for Israels syn på konflikten.

– Vårt mål i Gaza er ydmykt. Vi prøver ikke å utradere Hamas, men å ødelegge så mye som mulig av våpnene deres og stanse smuglingen av flere våpen, slik at vi kan skape større sikkerhet for Sør-Israel, sier han.

I tillegg til krigen på bakken, foregår det også en kamp om offentligheten, mener Eligal.

– I dag må vi utvikle sterkt det offentlige diplomatiet. Det er ikke nok å vinne krigen på bakken i Gaza. Det er svært viktig at vi også har støtte i offentligheten, sier han.

Ikke stolt av krigen

– Men hva tenker du når du hører at nærmere 1.100 palestinere er drept, og at neste 400 av dem er barn?

– Jeg blir først og fremst trist når jeg hører om barna. Selvsagt. Vi er ikke stolte av dette. Men i det store bildet er det Hamas som er ansvarlig for denne situasjonen. De bruker sivilbefolkningen som skjold, sier Eligal til NTB.

– Men Israel har møtt skarp kritikk og fordømmelse fra både EU, FN og ikke minst Norge for bombingen av blant annet FN-bygninger og sykehus?

– Når man leser erklæringer fra norske myndigheter, ser man at de også inneholder ting som er positive for Israel, for eksempel en fordømmelse av Hamas’ rakettangrep på Israel.

– Men betyr det at når Norge da fordømmer Israel, så innebærer det en støtte til Hamas?

Ambassadøren blir stram.

–Én ting må være helt klart: Hamas er en terrororganisasjon. Det er helt åpenbart at vi ikke kan gå tilbake til status quo når dette er over. Det jeg sier, er at det internasjonale samfunnet ikke bare er negativ overfor Israel.

Vil ikke møte Gilbert og Fosse

Mandag kom de to norske legene Mads Gilbert og Erik Fosse hjem fra det har beskrevet som to ukers helvete på Shifa-sykehuset i Gaza. I Norge ble de mottatt som helter. I Israel hevder imidlertid myndighetene at de to legene farer med løgn.

Der er også Israels ambassadør ikke til å misforstå:

– De har løyet om det meste, på en kynisk måte. Det de fortalte, var langt fra virkeligheten. De oppførte seg ikke profesjonelt, det er min mening.

– Kunne du tenke deg å møte dem og høre historien fra deres egen munn?

– Det tror jeg ikke er noen god idé, sier ambassadøren.

Mer fra Dagsavisen