Innenriks

Isfront i metanolsaken

Rettssaken gir nå retten og tilhørerne et bilde av et nådeløst spritsmuglermiljø hvor trusler ikke var ukjent og hvor hensynet til penger og profitt kan ha ført til at giftsprit ble omsatt.

15.000 liter

Det første metanoldødsfallet skjedde 11. september 2002. Fallo har fortalt at han på tross av dette ikke trodde det kunne være metanol i spriten han solgte men at situasjonen gikk opp for ham for alvor etter at en 54-årig kvinne døde på Ramton camping i Røyken i oktober 2002.

I løpet av rettssaken har Erik Fallo og Per Erik Fossum ikke utvekslet et eneste blikk. De går i store buer rundt hverandre i rettslokalet. I retten i går fortalte Fallo at Fossum hadde vært med på å finansiere spritpartiene med én million kroner.

– Fossum skulle ha totalt 10.000 liter og jeg leverte ham 7.000 av disse i august 2002. Etter at folk begynte å bli syke hadde jeg ikke tanker om at han ville selge mer av spriten. I midten av oktober kom han imidlertid til meg og krevde tilbake 250.000 kroner av det han hadde betalt. Jeg ville ikke betale fordi jeg følte at andre av dem som leverte tilbake sprit måtte få tilbake sine penger først. Totalt betalte jeg tilbake en million kroner til dem som leverte meg tilbake sprit sa Fallo.

– Jeg sa at han måtte prøve å få tilbake den spriten han hadde solgt men han ville ikke høre på meg. Det eneste han tenkte på var hvordan han skulle få penger ut av meg og jeg ga opp på en slags måte sa Fallo som nok en gang fikk følgende spørsmål fra aktor:

– Hvorfor har du ikke sagt noe om dette til politiet?

– Jeg har prøvd å ta ansvar for det jeg selv har gjort men nå er det på tide at andre også tar sitt ansvar.

Leverte 3.600 liter

Etter å ha fortalt hvor bekymret han var for at Fossum ikke hentet tilbake sprit fortsatte Fallo sin vitneforklaring ved å fortelle at han i månedsskiftet mai-juni 2003 leverte ytterligere 3.600 liter sprit til Fossum. Ifølge Fallo kunne deler av denne spriten være fra det lageret han hadde av innsamlet sprit. Han fortalte at han hadde hatt spriten oppbevart i en møkkakjeller hos en bekjent på Hedmark og at han – ved hjelp av en kvinnelig laborant han ikke vil si navnet på – fikk testet 1.600 liter av spriten.

– Det viste seg å være gullande god sprit sa Fallo som sier han merket kannene som inneholdt den testede spriten sammen med 2.000 liter sprit som han mente kunne inneholde metanol. Fossum hadde truet meg – via kjente – fordi han ville ha tilbake penger. Derfor leverte jeg ham hele dette partiet men ga klar beskjed til ham om ikke å selge de umerkede kannene sa Fallo.

Senere ble en kamerat av ham metanolforgiftet.

– Jeg hadde da et møte med Fossum i februar mars på Majorstua. Jeg spurte om han hadde helt ut den jævla gifta. Han svarte da at – det skal ikke du bry deg med sa Fallo. Fossums forsvarer advokat Benedict de Vibe signaliserte i retten i går at påstandene fra Fallo vil bli kraftig tilbakevist når Fossum senere selv inntar vitneboksen.

Mer fra Dagsavisen