IS-siktet kvinne overført til fengsel

Den 29 år gamle IS-siktede kvinnen er tirsdag flyttet fra Ullevål sykehus til varetekt i fengsel.

Det bekrefter Politiets sikkerhetstjeneste overfor VG.

– Den siktede er i dag overført fra varetekt på sykehus til fengsel, skriver kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST til VG i en epost.

Den 29 år gamle kvinnen har vært på Ullevål sykehus siden hun kom til Norge 18. januar. Da hun ankom Gardermoen, sammen med sine to barn, ble hun pågrepet av PST.

Kvinnen er siktet for deltakelse i terrororganisasjonen i Syria. Hugubakken skriver at hun samarbeider med PST.

Ingen begrensninger

Kvinnens forsvarer, advokat Nils Christian Nordhus, opplyser at hun ikke kommer til å begrense sin forklaring til forhold som kun gjelder hennes egen straffesak – som omfatter deltakelse i ekstremistgruppene Nusrafronten og IS, understreker han.

Kvinnen kommer også til å gi PSTs folk utstrakt informasjon som trolig blir nyttig for den norske etterretningstjenesten.

– Hun var i Syria i en lang periode før IS-kalifatet ble etablert og i hele dets levetid. Hun har også vært i Syria i lang tid etter at kalifatet falt. Det er klart hun har informasjon som ikke bare kan bidra til å oppklare straffesaken, men som også etterretningen kan bruke, og som forskere kan nyttiggjøre seg for å forebygge at noe slikt skjer igjen, sier Nordhus til NTB.

Siktet for terrordeltakelse

Den norsk-pakistanske 29-åringen er siktet for å ha deltatt i gruppen tidligere kjent som Nusrafronten, en al-Qaida-tilknyttet gruppe, samt IS i perioden 2013 til 2019. Hun har vært gift med to framtredende islamister, men hevder selv at hun kun har laget mat, vasket klær og tatt seg av barna.

Siktelsen gjelder deltakelse i en terrororganisasjon og ikke at hun har vært stridende. Hun erkjenner at hun «gjorde flere feilvurderinger både før avreise fra Norge og under deler av oppholdet i Syria», ifølge Nordhus.

I tillegg blir det trolig sentralt å få kartlagt «om hun i Syria har befunnet seg i en slik situasjon at hun ikke hadde noen handlingsalternativer».

– Hun nekter straffskyld etter siktelsen, understreker han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Lettelse å forklare seg

Kvinnen og hennes to barn, en fem år gammel gutt og en tre år gammel jente, ble hentet tilbake til Norge på humanitært grunnlag, fordi norske myndigheter fryktet alvorlig sykdom hos gutten. Hun ble umiddelbart pågrepet da hun landet på Gardermoen for snart to uker siden og vil trolig bli holdt i langvarig varetekt i påvente av påtaleavgjørelse og eventuell rettsbehandling.

Nordhus vil ikke gå i detalj om innholdet i kvinnens forklaring, men antyder at den er svært omfattende. Avhørsprosessen er fortsatt i en tidlig fase, poengterer han.

– Hun samarbeider godt med PST. Det er en lettelse for henne å ha kommet i gang med å bidra til oppklaringen av sin egen straffesak og å gi informasjon som kan bidra til å forhindre at andre gjør samme feil som henne, sier han.

Kommentar: «Er det bra eller dårlig om gutten som ble hentet hjem fra Syria skulle vise seg å være frisk?»

Rett på sykehus

Den lille familien tilbrakte de første dagene i Norge på Ullevål sykehus under overvåking av politiet. Det var den fem år gamle guttens alvorlige helsetilstand som var den direkte årsaken til at norske myndigheter valgte å innlede en prosess for å hente ham hjem.

Etter legeundersøkelser i Syria i 2017 ble gutten diagnostisert med den dødelige sykdommen cystisk fibrose.