Innenriks

IS-retrett ved syrisk grenseby

MIDTØSTEN: Ytterliggående IS-opprørere er tvunget på retrett ved den syriske grensebyen Ayn al-Arab, opplyser lokale kilder.

Tirsdag meldte både FN, flere internasjonale medier og tyrkiske myndigheter at Ayn al-Arab, som på kurdisk kalles Kobani, var i ferd med å bli inntatt av opprørsgruppa Den islamske staten (IS). Men ifølge en kurdisk politiker stemmer dette ikke.

– Kobani er ikke i ferd med å falle. I går gjorde Den islamske staten iherdige forsøk på å trenge inn i sentrum av Kobani, men YPG fikk presset dem tilbake, og nå befinner de seg i områder rundt byen, sier Idris Nassan på telefon til nyhetsbyrået Ritzau.

YPG er navnet på den kurdiske militsen som forsvarer byen mot IS.

– Trenger våpen

Nassan, som er fungerende utenriksminister for byens kurdiske myndigheter, befant seg onsdag inne i Ayn al-Arab.

– De har kanskje inntatt et par bygninger i den østlige og sørøstlige delen av byen, men det er alt, føyer han til.

Han sier også at kurderne ikke trenger støtte i form av soldater, men at de i stedet har bruk for våpen og ammunisjon fra verdenssamfunnet.

IS' offensiv mot byen har vart i tre uker. Mange landsbyer i området er inntatt av jihadistene og titusener av kurdere har flyktet over grensen til Tyrkia.

Svart flagg

IS heiste mandag sitt svarte flagg øst i byen, men siden da har antall luftangrep blitt doblet. Onsdag morgen kunne det også høres intens skyting over grensen fra Tyrkia.

– De er nå utenfor innkjørselen til byen Kobani. Granatangrepene og bombardementet var svært effektivt, og som et resultat har IS blitt presset bort fra mange stillinger, sier Idris Nassan til Reuters.

– Dette er den største tilbaketrekkingen siden de gikk inn i byen, og vi kan regne dette som begynnelsen på nedtellingen for når de er ute av området, sier han.

Mer fra Dagsavisen