Innenriks

Innvandrere 
skaper 
sine egne 
jobber

Innvandrere som lenge har vært på desperat jakt etter jobb, innser nå at de må gjøre noe helt annet for skaffe seg et levebrød: Bli sin egen sjef.

- Vi ser at mange av dem vi kommer i kontakt med, er drevet av desperasjon etter å ha søkt jobber i to-tre år, uten å komme til et eneste intervju eller en gang å ha fått et svar på søknadene sine, forteller markedskonsulent Knut Akselsen ved Flerkulturelt etablerersenter i Bydel Grorud i Oslo.

- Stor arbeidsinnvandring fra mange land på grunn av den økonomiske krisen i Europa, gjør det vanskeligere for mange med innvandrerbakgrunn å få de ufaglærte jobbene de tidligere kunne få. Selv deltidsstillinger i dagligvarebutikker er det flere hundre søkere til. Det mange med innvandrerbakgrunn derfor ser som løsningen, er å starte sin egen virksomhet, tilføyer han.

En av dem som har bestemt seg for å ta skjebnen i egne hender, er Abebayehu Birhane. Hun kom til Norge fra Etiopia for ti år siden. Nå er hun godt i gang med å starte opp sitt eget rengjøringsfirma.

- Jeg er 100 prosent klar for dette, sier Birhane.

- Hva er målsettingen?

- Etter hvert som jeg får flere oppdrag, håper jeg på mange ansatte. Jeg kjenner mange som trenger en jobb, svarer hun.

Flerkulturelt etablerersenter begynte med sine gratiskurs for folk som vil starte egen virksomhet, høsten 2012. Nær 100 personer har så langt begynt på slike kurs, og av dem har 75 fullført. Av disse er nå nær halvparten i ferd med å etablere eget selskap, opplyser Akselsen.

- Ønsker seg et levebrød

- Vi har alle typer deltakere, også dem som har sterk faglig kompetanse. Om lag 60 prosent av dem som så langt har deltatt, har innvandrerbakgrunn. En god del er fra land i Afrika, slik som Somalia, men vi har også hatt deltakere fra Tyrkia, Pakistan, India, Sri Lanka og russere, svensker og flere og flere asiater, fortsetter han.

- Hva håper dere å oppnå med kursene?

- Vi er ikke primært opptatt av at deltakerne skal klare å starte opp store virksomheter, men at de skal klare å skaffe et levebrød for seg selv og sin familie. Jeg tror at mange vil klare det, svarer Akselsen.

Ideene som nå er under utvikling omfatter alt fra transport og klesdesign til kafeteria og nettbutikk.

- Jeg trodde det skulle bli mye kebabsjapper og kaffebarer, men det har det vært overraskende lite av, påpeker Akselsen.

Hjelp fra sønnen

Abebayehu Birhane, som har jobbet for flere rengjøringsfirmaer, går nå på norskkurs samtidig som hun legger brikkene som må på plass før rengjøringsfirmaet hennes blir til lønnsom virkelighet.

- Jeg har en liten bil og sønnen min er i ferd med å skaffe seg en gammel bil. Snart får han førerkort. Han skal hjelpe meg til han begynner i militæret neste år, forteller Birhane.

- Hvor håper du å finne kundene dine?

- I hele Oslo og Akershus, svarer hun.

- Hensikten med etablererkurset er å gi dem som starter for seg selv større mulighet til å lykkes, påpeker Akselsen.

- Vi er i stor grad opptatt av å fokusere på person og ikke bare på forretningsidé. Vi jobber med å utvikle gründere. Det er personene bak prosjektene det står og faller på, tilføyer han.

- Hva må til for å lykkes?

- Mye handler om kulturforståelse. Det å drive en liten familiebedrift i Somalia eller Afghanistan er noe helt annet enn å selge kebab i Norge. Skal du jobbe med mat, kan det være tøft nok selv for etniske nordmenn å finne fram i jungelen av regler, svarer Akselsen.

- Bør flere innvandrere vurdere å starte egen virksomhet for å komme seg ut av langvarig arbeidsledighet?

- En del av dem som er med på kursene våre, finner ut at det å drive eget firma ikke er noe for dem, eller at det kan være greiere med en praksisplass som kan bli til en fast jobb etter hvert. Andre skjønner at de kanskje bør vente med å starte eget firma. Men har man kapasitet og mulighet til å jobbe 14-15 timer om dagen, kan drømmen om et eget firma bli virkelighet.

- Jeg tror at det vi så langt har sett bare er begynnelsen, sier Cathrine Fochsen, prosjektleder ved Flerkulturelt etablerersenter.

- Både høyt utdannede europeere og asiater viser nå interesse for etablererkursene våre.

Mer fra Dagsavisen