SV-statsråd Kristin Halvorsen vil holde seg i landet når hun snart tar fatt på nye oppgaver. FOTO: ARNE OVE BERGO

Ingen toppjobb i utlandet

VEIEN VIDERE: Avtroppende SV-statsråd Kristin Halvorsen vil ikke ta en toppjobb 
i utlandet.

På vei ut av regjeringskontorene er Halvorsen bekymret for hva høyresiden skal gjøre med norske barnehager, men roser SV-leder Audun Lysbakken for hans plan for partiet.

SVs landsstyre møttes i går for første gang etter det nedslående valgresultatet 9. september. SV-leder Audun Lysbakken er klar på at venstresiden nå må vinne kampen om ideene. Han oppfordrer partiet til å tenke helt nytt, og takhøyden skal være tilstrekkelig. Derfor avviser heller ikke Lysbakken partiveteran Stein Ørnhøis idé om å slå sammen Rødt, SV og Miljøpartiet De Grønne (MDG). I første omgang vil partiene være naturlig å søke seg til for å bygge nye allianser for miljø og rettferdighet. Han innrømmer også at åtte år i regjering har hatt sin pris.

- Mange unge har ikke tydelig for seg hva SVs prosjekt er. De vet hva den rødgrønne regjeringen er, men ikke SV. Noe av grunnen til det er at uenighetene oss imellom har utspilt seg i regjeringslokalene og har vært ute av syne for folk, sier Lysbakken fra talerstolen til landsstyremøtet.

 

Vil ha jobb i Norge

I de regjeringslokalene har tidligere SV-leder Kristin Halvorsen sittet. Nå er hun i gang med å ferdigstille arbeidet som kunnskapsminister, siden skal hun finne seg noe nytt å gjøre. Helt hva vil hun ikke røpe, men en internasjonal toppjobb ser ut til å være uaktuelt.

- Jeg har lyst å bli her i Norge. Det er helt sikkert noe her en med erfaring som både finansminister og kunnskapsminister kan brukes til, sier Halvorsen til Dagsavisen.

Hun sier det er med stil hun nå forlater regjeringskontorene. Men også med bekymring.

- Jeg er veldig bekymret for barnehagene og kvaliteten. Det er sannsynlig at lovfesting av bemanningsnorm og opptrapping mot to opptak ryker. Barnehagereformen var en konkret reform som uttrykker SVs verdier. Det var en utrolig viktig velferdsreform, sier Halvorsen.

 

Ville begynne på nytt

Det var flere bekymringer som gikk gjennom hodet til Halvorsen den nervepirrende valgkvelden. Hun var først og fremst opptatt av at partiet skulle komme over sperregrensen.

- Da jeg så valgdagsmålingen så tenkte jeg at det klarer vi ikke.

Hun torde ikke å gå hjem før klokka halv tolv. Da kunne hun slippe lettelsen fri. Nå har partiet en stortingsgruppe. Et grunnlag for å gjenreise partiet.

- Når du sitter i regjering så må du ta små og store beslutninger hele tida. Det er utfordrende å gjøre det parallelt med å fornye prosjektet. Det er veldig krevende, sier Halvorsen.

Et styrket SV med nye prosjekter er en forutsetning for at partiet skal i regjering igjen.

- Vi var et urutinert regjeringsparti I 2005. Vi gjorde feil. Nå har vi lært utrolig mye og er et erfarent regjeringsparti. Jeg tenkte også det på valgkvelden, da det så som verst ut: La meg få begynne på nytt, i stedet for at vi skal få fire år med Høyresida i regjering, sier Halvorsen.

 

Åpen for MDG og Rødt

Halvorsen mener SV-leder Audun Lysbakken har fått til en samlende kampvilje i partiet som er avgjørende for å gjenreise SV.

- Da jeg overtok som partileder i 1997 så lå SV under sperregrensa. Det sloss vi oss gjennom samlet, og i 2001 gjorde vi vårt beste valg noensinne hvor vi endte på 12,5 prosent, sier Halvorsen.

Hun roser også sin arvtaker for å ha døren åpen for Rødt og MDG.

- Det er oppsiktsvekkende at det ikke de siste årene har vokst en kraft til venstre for oss. Så mener jeg MDG treffer noen verdistrømninger og visjoner som velgerne er opptatt av. Vi skal ta imot MDG på Stortinget på en åpen og kameratslig måte. Erfaringene av et samarbeid mellom partiene må komme før en tar stilling til spørsmål om sammenslåing, mener hun.

sofie.prestegard@dagsavisen.no