Innenriks

Ingen tar ansvar for tallet 3,6

KLIMA: Det ligger an til en global temperaturøkning på 3,6 grader, slås det fast i en ny rapport. I Warszawa gikk nok et klimatoppmøte i vasken og nå framstår selv Statoil som klimabevisste.

Statoil er et av 90 selskaper som gjennom tidene har stått for 2/3 av verdens CO2-utslipp. Selskapet driver med oljesand i Canada - en versting som i flere studier viser ca. 20 prosent større utslipp enn vanlig oljeutvinning. Bygges oljesandutvinningen ut for fullt, er det «game over» for planeten, ifølge en av verdens mest anerkjente klimaforskere, James Hansen.

Men i mangel på klimahelter i dagens verden, framstår selv Statoil nå som duer. På årets høstkonferanse hadde Statoil bærekraft og klima som tema. På scenen sto sjeføkonomen for Det internasjonale energibyrået (IEA), Fatih Birol, og lanserte en ny rapport som enkelt oppsummert viser at menneskene går en skummel tid i møte. Det er direkte usannsynlig at vi klarer å holde oss til målet om at den globale gjennomsnittstemperaturen ikke skal stige mer enn to grader. Det mest sannsynlige er nå en økning på 3,6 grader - med den følge at store deler av matjorda i verden blir udyrkbar - blant annet.

Les også: I oppoverbakke mot klimaavtale

For mye CO2 og for lite politikk

Dette får sjefen for miljøverstingen Statoil til å reagere med utålmodige toner.

- Verden preges av for mye CO2 og for lite politikk. Vi mener fortsatt et globalt rammeverk er best. Men det blir stadig tydeligere at vi ikke kan sitte og vente på dette, så da må selskaper som Statoil være konkret med det vi kan gjøre på egen hånd, sier Helge Lund til Dagsavisen.

Han tar til orde for en global karbon­skatt, for å stimulere alternative energikilder. Norge har allerede en CO2-avgift som er høy i forhold til de fleste land og som Lund mener fungerer utmerket. Når verdens ledere ikke blir enige, vil Statoil-lederen selv ta klimaansvar. Lund vil forhindre lekkasje av metangasser, fortsette å forske på karbonfangst, begrense brenningen av overflødig gass og erstatte kull med gass.

- Politikere og verdens ledere har ikke den eneste oppgaven, næringslivsfolk må også ta ansvar. Klima har alltid vært et viktig tema for oss, men i år har vi valgt å spisse det spesielt mot bærekraftig utvikling, sier Lund til Dags­avisen.

Det er de andre

Fra talerstolen forteller sjeføkonomen i IEA at vi er like avhengige av olje i dag som for 25 år siden. Han kan ikke tenke seg at det vil endre seg raskt, sier han. Det ser ut som vi taper klimakampen, og da finnes det ingen vinnere, mener han.

I trappa støter Dagsavisen på en av de første som definerte bærekraftig utvikling i 1987 - Gro Harlem Brundtland. Vi spør om hennes tanker om Statoils rolle i oljesandutvinningen.

- Er det noen grunn til å være imot oljesand, da?

- Du synes ikke det?

- Det har jeg ikke noen klar mening om. Men det er ikke så enkelt som at vi kan la all oljen være der den er.

- Synes du Statoil bør være mer klimabevisst?

- Det tar jeg for gitt at de er. Statoil er av de bedre oljeselskapene i verden, sier Brundtland til Dagsavisen.

Kort etter treffer vi en av dagens ansvarlige politikere, olje- og energiminister Tord Lien (Frp). Han ser lite problematisk i norsk oljepolitikk, men bekymrer seg for klimaet på grunn av europeiske kollegaer som driver med kullkraft.

Også i Warszawa pekte politikerne på «de andre». Og i Durban, Cancun og København før der.

kristoffer.gaarder.dannevig@dagsavisen.no

Statoil og klima

I går arrangerte Statoil sin årlige høstkonferanse på det norske teater. Temaet var klima og bærekraftig utvikling.

På konferansen presenterte Det internasjonale energibyrået (IEA) en ny rapport som slår fast at det mest sannsynlige er en global temperaturøkning på 3,6 grader. Det internasjonale målet er å ikke overstige 2 grader.

82 % av verdens energi kommer fra fossilt brensel. Det var 82 % for 25 år siden også.

Norge, og i stor grad Statoil, har sluppet ut 14,5 milliarder tonn CO2 i forbindelse med oljeutvinning. Hele verden slipper ut 50 milliarder tonn i året.

90 selskaper står for 2/3 av verdens utslipp. Statoil er et av dem.

Statoil er bekymret for verdens klima. I mangel på internasjonale avtaler, vil Statoil selv ta ansvar for å redusere sine utslipp.

Kilder: Det internasjonale energibyrået, Naturvernforbundet, Statoil, Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen