Innenriks

Ingen streik i Oslo

TARIFFOPPGJØR: Tirsdag morgen ble det oppnådd enighet i meklingen for Oslo kommune. Det blir dermed ingen streik i offentlig sektor i hovedstaden.

Den økonomiske rammen for oppgjøret er på om lag 3,3 prosent. Det er på linje med oppgjøret i staten og KS.

– Vi er fornøyd med at det er oppnådd enighet, og dette var i tråd med det vi kunne forvente, sier YS' forhandlingsleder for Oslo-oppgjøret, Martin Moen, til NTB. YS var først ute med å bekrefte at det var oppnådd enighet med Oslo kommune.

– Det generelle tillegget sikrer både lavtlønte og de med høyere inntekt en akseptabel lønnsvekst. Vi er også svært fornøyde med at det i år blir justeringsforhandlinger. Det er mange stillinger og stillingskategorier som det er behov for å justere utover det generelle tillegget, sier Moen.

– Akseptabelt oppgjør

Unio Oslo anbefaler også meklingsløsningen til sine medlemmer.

– Vi har fått gjennomslag for mange av våre viktige krav, sier forhandlingsleder Terje Vilno i Unio Oslo kommune til NTB.

Han beskriver oppgjøret som «akseptabelt» og at meklingen har vært svært krevende, men at han er fornøyd med meklingsprosessen

Spesielt fornøyd er Unio med at de har lyktes med å videreføre dagens arbeidstidsavtale i barnehagene og skolene, noe som var en av de viktigste punktene i tillegg til kravene om bedre lønnsmessig uttelling for utdanning og kompetanse.

– Forsøksordning

– Vi har oppnådd å videreføre dagens avtale i barnehagene, mens vi i skolesektoren har fått en løsning som i all hovedsak er en videreføring av dagens løsning, sier Vilno.

En del av denne løsningen er at kommunen skal prøve ut en forsøksordning på ulike arbeidstidsmodeller fordelt på 40 skoler i Oslo. Det ene forsøket sikrer økt tilstedeværelse på skolene til et gjennomsnitt på 35 timer i uken, mens det andre er basert på en revitalisering av dagens avtale

– Elevene vil tjene på økt tilstedeværelse blant lærerne, og det vil gi oss nyttige erfaringer vi kan bruke i utviklingen av Oslo-skolen, sier finansbyråd Eirik Lae Solberg (H).

– Godt oppgjør

Leder i Fagforbundet Oslo, Mari Sanden, kaller oppgjøret for godt.

– Vi er godt fornøyd og har ivaretatt sykelønnsbestemmelsene og planleggingstiden i barnehagene. Vi har også styrket flere ulempetillegg, og hovedandelen av potten har blitt fordelt sentralt og ikke lokalt, slår hun fast.

– Nå skal vi forhandle om sentrale justeringer, hvor målet er å få løftet medlemsgrupper som har blitt hengende etter i lønnsutviklingen, sier Sanden.

Misfornøyde akademikere

– I årets lønnsoppgjør startet moderniseringen av lønns- og personalpolitikken i staten. Jeg forventet at byrådet hadde fulgt opp dette, men vi ser faktisk ingen spor av fornying. Oslo kommune har nå den mest gammeldagse lønnspolitikken i hele offentlig sektor, sier Jan Olav Birkenhagen, som er forhandlingsleder i Akademikerne Oslo.

Han reagerer også på at Oslo kommune trakk tilbake et forslag som kommunen opprinnelig kom med i begynnelsen av forhandlingene.

– Det er oppsiktsvekkende og skaper ikke et godt klima mellom partene. Det er ingen tvil om at vi fortsatt har en stor jobb å gjøre når det gjelder å fornye og modernisere lønnspolitikken i Oslo kommune, sier Birkenhagen.

Det anbefalte meklingsresultatet går nå ut til uravstemning blant organisasjonenes medlemmer. (NTB)

Mer fra Dagsavisen