Innenriks

Ingen streik før tidligst fredag ettermiddag

Sju timer på overtid satt fortsatt partene hos Riksmekleren for å forsøke å avverge en vekterstreik.

Reisende ved landets flyplasser kan enn så lenge puste ut. Vekterne blir ikke tatt ut i streik før seks timer etter et eventuelt brudd.

Lange køer, forsinkelser og kansellerte fly blir resultatet ved flere flyplasser dersom partene ikke blir enige.

Ansatte i G4S Aviation og Securitas Transport Aviation Security forberedte seg på å bli tatt ut i streik fra fredag klokken 6 dersom det ikke oppnås enighet i meklingen mellom NHO Service på den ene siden og YS-forbundet Parat og LO-forbundet Norsk Arbeidsmandsforbund på den andre.

Møter som vanlig

Da meklingsfristen utløp ved midnatt natt til fredag, pågikk meklingen for fullt, og partene holdt det fortsatt gående da klokka hadde passert 07.30. Vekterne møter derfor som normalt på jobb fredag morgen.

– Iverksettelse av plassfratredelse av vektere utsettes med seks timer fra et eventuelt meklingsbrudd, opplyser NHO Service.

Partene kan ikke uttale seg om det er noen framdrift i meklingen så lenge den pågår. Mekler Dag Nafstad sier likevel at de har noen vanskelige punkter det må bli enighet om.

– Det er ikke nødvendigvis det at det er så stor avstand mellom partene, men vi har noen vanskelige punkter, sier Nafstad fredag morgen. Han ønsker ikke å sette noen ny tidsfrist.

– I og med at alle fortsatt sitter der, så betyr det at ingen av partene har blitt så oppgitt at de har gått, og det sier kanskje litt om stemningen. Jeg ønsker ikke å presse partene ved å sette noen ny tidsfrist, sier Nafstad.

Konsekvenser

Parat har varslet at organisasjonen tar ut 239 medlemmer på Gardermoen og 41 på Rygge i en eventuell streik. I tillegg vil Norsk Arbeidsmandsforbund ta ut 1.797 medlemmer, 149 av dem på Gardermoen.

En eventuell streik får store følger for håndteringen av reisende i sikkerhetskontrollen på Gardermoen der G4S står for bemanningen. Streiken fører til at kapasiteten reduseres kraftig – fra 4.000 til om lag 500 passasjerer i timen. Bare to av de 16 skrankene kan holdes åpne, noe som vil føre til lange køer for å slippe inn i avgangshallene.

Landets hovedflyplass gjør det klart at flyginger i Sør-Norge vil bli nedprioritert, mens flyselskapene prioriterer flyginger internasjonalt og til Nord-Norge.

Flere flyplasser

En eventuell streik vil få store konsekvenser også for en rekke andre flyplasser, blant annet Flesland i Bergen, Sola i Stavanger, Værnes i Trondheim og Langnes i Tromsø. Hele luftfarten vil i praksis bli rammet.

– Det er klart at det påvirker meklingen når konsekvensene av en streik blir så merkbare. Men vi har med seriøse parter i arbeidslivet å gjøre, og de gjør alt de kan for å komme fram til en løsning, sier Nafstad.

Lars-Petter Larsen, forhandlingsleder i Parat, fortalte til NTB torsdag at penger er viktig. Han sier det blir stilt andre og strengere personlige krav til sikkerhetskontrollører på flyplasser enn til andre vektere.

– Det er myndighetene som stiller krav til utdanning og sertifisering av sikkerhetskontrollørene på flyplasser. Det må også vises i lønningsposen, sa han.

Utestenges

Mange som jobber ved hovedflyplassen, kan bli rammet indirekte av streiken. Et større antall bygningsarbeidere og et ukjent antall transportarbeidere kan bli sperret ute fra jobb dersom sikkerhetskontrollørene ved Oslo lufthavn går til streik.

Bygningsarbeiderne og mange transportarbeidere vil ikke komme seg på jobb, siden de må gjennom sikkerhetskontroll for å komme inn på arbeidsområdet. (NTB)

Mer fra Dagsavisen