Innenriks

- Ingen steder er trygge

De håper det snart tar slutt, men lite tyder på at det vil bli roligere tider for innbyggerne på Gazastripen.

- De fire barna våre har ikke sovet i hele natt. Eksplosjonene kom hvert tiende minutt, forteller Mahmud Hamada, palestinsk hjelpearbeider og firebarnsfar på telefon fra Gazastripen.

Samtidig meldes det om mangel på drivstoff som brukes til strømaggregater på Shifa-sykehuset. Det var her de to norske legene Mads Gilbert og Erik Fosse jobbet som kirurger under den forrige Gaza-krigen i 2008-2009.

Bomber og granater

«Shifa-sykehuset rammet av stor mangel på drivstoff: Nødlagre brukt opp,» skriver Guardians journalist Harriet Sherwood på Twitter.

Fra sykehuset kan hun høre lyden av bomber og granater fra israelske fly, samt raketter som blir skutt mot Israel. Hun melder også at sykehuset ikke lenger har senger til alle pasientene, og at man vil forsøke å evakuere noen til Egypt.

– Dette er bare begynnelsen, sier en kirurg.

Han har ikke forlatt sykehuset siden luftangrepene begynte onsdag. Torsdag ettermiddag var det meldt om 23 drepte palestinere, blant dem både Hamas-medlemmer og sivile. Mange hundre er såret. På israelsk side er tre personer drept, alle sivile.

Bombe like ved

Mahmud Hamada og familien hans bor i en leilighet som ligger bare 300 meter fra Hamas' innenriksdepartement i Gaza by. Bygningen ble lagt i grus i et israelsk angrep grytidlig fredag morgen.

– Lyden av angrepene var forferdelig, og leiligheten vår ristet hele natten. Før eksplosjonene hørte vi jagerflyene komme. Det var veldig skremmende, sier Hamada til NTB.

Barna hans er i alderen tre til elleve år. I stedet for å sove har familien søkt tilflukt i et hjørne om natten, så langt unna vinduene som mulig. Barnas bønn om å dra til et roligere sted, må foreldrene avvise. Det finnes ingen trygge steder på Gazastripen.

Ingen sted å dra

– Den eldste på elleve år, begynte å gråte. Han spurte: «Hvorfor skyter de mot oss? Hvorfor vil de vi skal dra?». Vi forsøkte å si at de ikke skulle være redde, at det ikke ville skje noe, og at det ville være over snart, forteller Hamada, som jobber som prosjektkoordinator for Norsk Folkehjelp.

Etter en søvnløs natt på Gazastripen, våknet innbyggerne opp til noen roligere timer mens Egypts statsminister Hisham Kandil var på besøk. Partene anklaget hverandre for å bryte den korte våpenhvilen som var avtalt, men det var likevel såpass rolig at folk våget seg ut for å delta på fredagsbønnen og på begravelser for de døde. Blant dem som ble drept torsdag, var to barn og en lærer ved en FN-drevet skole. Nord på Gazastripen ble to unge brødre drept da en granat rammet et bolighus.

Politisk spill

Mens muslimske land fordømmer de israelske angrepene, plasserer vestlige land ansvaret hos Hamas. EUs utenrikssjef Catherine Ashton sa fredag at det var Hamas som startet opptrappingen med sine mange rakettangrep. Samtidig forsøker hun å få Egypt til å overtale Hamas til å innstille angrepene.

Mahmud Hamada, firebarnsfaren i Gaza by, opplever at uttalelsene fra vestlige ledere gir Israel grønt lys til å fortsette angrepene. Han føler befolkningen på Gazastripen er fanget i et politisk spill.

Også i Israel er sivilbefolkningen sterkt preget av volden. Rakettene fra Gazastripen har fortsatt å hagle, men det ble fredag ikke meldt om drepte eller sårede.

I den israelske kystbyen Ashkelon er gatene uvanlig stille. De fleste restaurantene holder stengt, og de som holder åpent, har få gjester.

– Alle kjøpesentrene i byen er stengt, og 30 prosent av kommunens ansatte har ikke møtt på jobb. Mange er foreldre, mange er redde. Dette gjør stor skade på byens økonomi, sier Ashkelons borgermester Benny Vaknin til BBC.

Mer fra Dagsavisen