Innenriks

Ingen samlet opposisjon til regjeringen

Opposisjonspartiene er fortsatt uenige om miljø, offentlig pengebruk og asyl- og flyktningpolitikk.

Den rødgrønne regjeringen møtte ingen samlet front i trontaledebatten torsdag.

Det første alvorlige ordskiftet i det nye stortingsåret var tydelig preget av valget neste høst, der de fire opposisjonspartiene har forpliktet seg til å danne en borgerlig regjering, hvis de får flertall.

Samlet allianse?

Det var knyttet betydelig spenning til om opposisjonen ville vise seg som en mer samstemt allianse mot regjeringspartiene.

Men debatten avdekket raskt at ingen har gjort merkbare justeringer i sine partistandpunkter for å tekkes mulige partnere. Venstres Trine Skei Grande og KrFs leder Knut Arild Hareide ble gjentatte ganger utfordret til å klargjøre hva de kan gå med på av Frps politikk på viktige områder som miljø og innvandring, men ga ingen klare svar, ut over å si at de går til valg på sine egne saker.

Mangler kraft

Både Erna Solberg og Siv Jensen beskyldte den rødgrønne regjeringen for manglende gjennomføringskraft, et uttrykk som ble gjentatt så mange ganger utover i debatten, og i så mange sammenhenger, at det til slutt sprakk for finanskomiteens leder, Aps Torgeir Micaelsen. Han forlangte en konkretisering fra Høyres Bernt Høie og beskyldte det største opposisjonspartiet for å «feige ut» når ting ble vanskelige.

– Høyre vil gi skattelettelser på 25 milliarder kroner, mens Frp er oppe i 100 milliarder. Tror noen at det vil skje uten at det merkes? Og hva skal det kuttes i? spurte Micaelsen.

Erna Solberg frykter at Norge ikke er godt nok rustet til å møte de dramatiske følgene av den økonomiske krisen i Europa.

Under trontaledebatten sa hun at regjeringen tilslører alvoret i at todelingen i norsk økonomi fester seg. Den delen som ikke er knyttet til petroleumsvirksomheten, sliter allerede og vil få det tyngre.

Forvitrer

– Viktig industrikompetanse kan forvitre. Ledende europeiske land tar grep som gjør at de vil stå langt bedre rustet når krisen glir over, mens Norge skyver problemene foran seg. Sånn sett står vi sammen med kriselandene, ikke vekstlandene, advarte Solberg.

Hun sa at det vil komme mer krevende tider, og at regjeringen burde styrke forskning, innovasjon og næringsliv mens det ennå er tid og penger til det.

Høyre ser kutt i skatter og avgifter som virkemidler for å styrke næringslivet mot denne trusselen. Økt satsing på samferdsel må ses i samme perspektiv.

Grande sa at Venstre vil ha en borgerlig regjering «som er mer grønn og mer varm». Hun etterlyste en gjennomgripende fornyelse av velferdsstaten og rammene for næringslivet slik at Norge vil stå klar med nye energiløsninger den dag Europa etterspør dem.

Lammelse

Frp-leder Siv Jensen mente at regjeringen er handlingslammet på områder som frihet og trygghet.

– Vi vil ha færre politidistrikter, færre operasjonssentraler, flere politifolk i operativ tjeneste og gi jobbgaranti til alle som består Politihøgskolen, sa Jensen, som også foreslo en uavhengig granskingskommisjon for helsevesenet, en idé helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) har sagt seg åpen for.

Arbeiderpartiets parlamentariske leder Helga Pedersen ante nok hva som kom da hun innledet trontaledebatten. Hun slo nemlig fast at den rødgrønne regjeringen gjennom åtte år har utvist gjennomføringsevne, handlekraft og reformvilje.

– Opposisjonens alternativ er skattekutt og privatisering. Det er de to viktigste grepene for å ta oss bort fra den norske modellen, sa Pedersen.

Mer fra Dagsavisen