Innenriks

- Ingen omkamper i forhandlingene

STATSBUDSJETTET: Alle fjorårets seiere må legges inn igjen i budsjettet før det i det hele tatt blir aktuelt for sentrumspartiene å sette seg ved forhandlingsbordet med regjeringspartiene.

Venstre og KrF vil ikke ha noen omkamper når de snart skal sette seg i knallharde budsjettforhandlinger med regjeringspartiene. De krever seier i sakene der de vant fram i fjor høst, før det i det hele tatt er aktuelt å sette seg ved forhandlingsbordet. Nå utarbeides en egen liste med kuttpostene i statsbudsjettet som de mener må rettes opp.

- Holdningen vår er at det vi vant fram med i fjor, som de har kuttet i år, må nullest ut før vi starter forhandlingene, sier finanspolitisk talsmann Terje Breivik fra Venstre.

Leder av finanskomiteen Hans Olav Syversen (KrF) er enig med Breivik når det gjelder å sette hard mot hardt og nekte omkamper.

- Det er oppfatningen hos oss også. Vi kan ikke ta en ny runde på alt dette nå, sier Syversen.

Han understreker at det ikke ulovlig av en regjering å kutte i de samme postene som de tidligere er blitt enige om.

- Men jeg må si at jeg ble overrasket over omfanget av opplagte omkamper. Det er et hokuspokus-triks fra regjeringen som er kilde til irritasjon. Flere av disse forslagene kunne de spart seg, sier Syversen.

På bordet foran ham ligger det første blåblå budsjettet. Flere av prioriteringene til regjeringen har åpenbart ikke falt i smak.

- Jeg får en dårlig smak i munnen. Og det burde regjeringen også få, sier Syversen.

Les også:

Samarbeidsavtalen på bordet

Før valget var drømmen til Erna Solberg at også Venstre og KrF skulle være en del av den borgerlige regjeringen. Det er et punkt i samarbeidsavtalen som åpner for at KrF og Venstre fortsatt kan gjøre det. Unge Venstre har tidligere uttalt at et godt kommunevalg for Venstre kan være nok til at partiet går inn. Men etter Jensens framleggelse i forrige uke skapte en «kjenslestorm» i Venstres stortingsgruppe, er den drømmen fjernere enn noen gang. Nå blir til og med hele samarbeidet mellom støttepartiene og regjeringen et tema i forhandlingene.

- Noe av det vi kommer til å adressere i forhandlingsrommet er hvilke tanker regjeringen har om forvaltningen av samarbeidsavtalen, også i budsjettsammenheng, sier Terje Breivik.

Nulles ut?

De to partiene har markert flere budsjettprioriteringer de mener er åpenbare omkamper, og som må rettes opp:

* Bistandsprosenten opprettholdes ikke.

* Grønne skatter reverseres i regjeringens forslag. Bensin- og dieselavgiften blir ikke prisjustert.

* Pressestøtten kuttes med 50 millioner kroner.

* Regjeringen innfører skolepenger for utenlandske studenter.

* Skatteklasse 2 for ektepar fjernes.

Syversen har liten forståelse for regjeringens prioriteringer på disse feltene.

- Det hadde vært noe annet om dette var et budsjett der man strammer inn. Men dette er jo et ganske ekspansivt budsjett, sier han.

Les også: Budsjettets vuinnere og tapere

- Mangler politiske antenner

Samtidig har regjeringen gitt klare signaler om at spesielt bistands­prosent skulle opprettholdes. Stats­minister Erna Solberg sa til VG senest i februar at regjeringen kommer til å holde fast på en­prosentmålet for bistanden i inne­værende regjeringsperiode.

Det hele får Syversen til å sukke oppgitt.

- Spørsmålet er om vi skal bruke kreftene på disse omkampene, eller skal vi videre, sier Syversen og viser til de borgerliges felles valgløfter blant annet når det gjelder fattigdoms­bekjempelse.

Han viser også til kuttet i pressestøtten som en unødvendig omkamp.

- Jeg hører kulturministeren si at hun kun oppfyller regjeringsplattformen når hun kutter i pressestøtten. Men dette hadde vi en runde på forrige gang. De skulle ikke kutte i den støtten, og så kommer de drassendes med det forslaget igjen. Det viser at de mangler politiske antenner, sier Syversen.

Budsjettforhandlingene skal foregå til minst 10. november. I fjor var det finansminister Jensen la fram kun små blå justeringer på Stoltenberg II-­regjeringens budsjett. Likevel resulterte­ det i budsjettforhandlinger på Stortinget til langt på kveld.

Lite tyder på kortere dager for de fire partiene i år.

samfunn@dagsavisen.no

Les også:

Mer fra Dagsavisen