Innenriks

Ingen løfter om mer penger fra kulturministeren

Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland mener derimot dugnadsånd ogfrivillighet skal være bærebjelker i norsk idrett også i framtiden.

I går var statsråden med på å åpne Statens idrettskonferanse i Molde. Rundt400 tillitsvalgte og andre idrettsledere er samlet for å diskutereutfordringer og mål på kort og lang sikt.

Valgerd Svarstad Haugland var først oppe på talerstolen. KrF-politikeren gaingen lovnader om mer penger fra det offentlige til lag og organisasjoner.Hun mente tvert om at idretten selv må bli flinkere til å utnytte ressursenesom finnes.

– Norsk idrett er bygd opp ved hjelp av frivillighet og dugnadsånd. Jeg viladvare de som tror profesjonalisering er veien å gå sa Svarstad Hauglandfra talerstolen på Rica Seilet Hotel.

Hun mener ressursene må settes direkte inn mot lag og utøvere. Hun utfordretNorges Idrettsforbund (NIF) til å finne en organisasjonsmodell somstimulerer aktivitet og ikke tungrodd byråkrati.

Idrettspresident Karl-Arne Johannessen er fullstendig klar over at tingendrer seg i stadig raskere tempo. Etterfølgeren til Kjell O. Kran vil ikkerope på mer penger. Han forstår at idretten må tilpasse seg samfunnet forøvrig.

– Bør følge fylkesgrensene

Administrasjonen i NIF er allerede slanket. Det kan bli enda færre ansatte.Idrettskretsene er satt under hardt press. Mange mener de 19 kretsene langtpå vei er overflødig. Forbund særforbund og kommunale idrettsråd kan kommetil å ta over mange av de oppgavene som kretsene gjør i dag.

– Jeg tror ikke vi har 19 kretser i 2015 sa idrettspresident Karl-ArneJohannessen.

Jostein Moe er leder i Møre og Romsdal Idrettskrets. Han sier han vanskeligkan se for seg en annen organisering så lenge Norge består av like mangefylker som i dag.

– Jeg tror det er lite å hente på å ha større regioner. Fra sør på Sunnmøretil nord på Nordmøre er det åtte timer med bil. Er ikke det langt nok for enkrets?

Svarstad Haugland sa ikke noe direkte om hvordan hun mener idretten skalorganisere seg de neste årene. Hun lovet derimot å gjøre mye for å legge tilrette for frivillighet.

– Før 1. januar skal vi ha klart et frivillighetsregister. Vi kommer til ååpne en nettportal med masse nyttig informasjon. Jeg ønsker lokalekraftstasjoner sa Svarstad Haugland.

Og la til:

– Vi må gjøre det enklere å engasjere seg. Det er ikke staten eller andresom skal bestemme hva som skal skje. La lag utøvere og ledere selv finne uthva de vil.

Tar utfordringen

Professor Per Selle har forsket på frivillighet og samspillet mellom lag ogorganisasjoner og det offentlige i mange år. Han mener statsråd SvarstadHaugland varsler helt nye toner når hun skisserer hvordan norsk idrett skalse ut de neste årene.

– Det blir ikke bare lett å gjennomføre en slik modell. Samfunnet utviklerseg stadig og i raskt tempo. Idretten har nok ikke vært flink nok til åhenge med. Det blir spennende å se hvordan det går sa Selle.

– Vi skal ta utfordringen svarte en offensiv Karl-Arne Johannessen.

Han er ikke redd for nye rammebetingelser. Han lover at idretten også iframtiden skal være et kraftsenter i det norske samfunnet. (ANB)

Mer fra Dagsavisen