Innenriks

Ingen hjelp fra utlandet

Oslo-politiet har fått svar på en mye omtalt rettsanmodning til Serbia og konkluderer med at Anders Behring Breivik var uten hjelpere i utlandet.

Men rettsanmodningen ble neppe sendt så tidlig som politiet før har opplyst.

På ett par dager

Da NTB skrev om rettsanmodningen 25. mars, opplyste politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby at man ennå ikke hadde mottatt noe svar. Men det kom rett etterpå, opplyser han nå.

– Vi fikk svar et par dager etter, sier han.

Han vil ikke gå nærmere inn på enkeltheter i svaret, men sier at politiet ikke har funnet grunn til å gå videre og be om avhør av noen serbere. Politiet har ikke fått bekreftet at Breivik har truffet serbere han har navngitt i avhør.

– Alene

På spørsmål om politiet overhodet har funnet noen Breivik-medhjelpere i utlandet, svarer Hjort Kraby et klart nei.

– Vi har ikke det, og vi har lett med lys og lykte. Han var alene, fastslår politiadvokaten om mannen som har begått det største massedrap i Norges historie.

Noen rettsanmodninger til utlandet er fortsatt ikke besvart, men politiet regner ikke med oppsiktsvekkende nye opplysninger.

Serbia var trolig det heteste sporet med størst sannsynlighet for å finne medsammensvorne av Breivik. Et stort antall ekstreme, ortodokse serbere deltok i massedrap på bosnjaker og kosovere i Bosnia-Hercegovina og Kosovo i krigene på 1990-tallet. Breivik hevdet i sitt manifest at han møtte en serbisk «krigshelt» og «korsfarer» i Monrovia i Liberia i april 2002.

Serbia somlet ikke

Men rettsanmodningen til Serbia ble neppe sendt til Serbia så tidlig som politiet tidligere har hevdet. Ifølge en artikkel i Aftenposten 18. februar i år var rettsanmodningen sendt 27. september i fjor.

Departementenes offentlige, elektroniske postjournal (OEP) viser bare en eneste rettsanmodningen til Serbia i en sak som er opprettet etter 22. juli i fjor. Den er sendt til Serbia 17. januar i år.

Dokumentet er skrevet 11. januar 2012, journalført som oversendt Justisdepartementet fra Riksadvokaten 13. januar, videresendt Serbias justisdepartement 17. januar og registrert i offentlig elektronisk postjournal 18. januar.

– Ikke enkeltsaker

Justisdepartementet vil ikke opplyse når rettsanmodningen ble sendt eller når svaret ble mottatt.

– Justisdepartementet uttaler seg ikke om slike enkeltsaker, og det må være opp til politi/påtalemyndighet å ta stilling til hvor mye informasjon de vil gi ut om saker som er under etterforskning, sier kommunikasjonsrådgiver Steffen S. Aagedal i en e-post til NTB.

Politiadvokat Hjort Kraby kan ikke umiddelbart opplyse de nøyaktige datoene for når rettsanmodning ble sendt eller svar mottatt.

Ved Serbias ambassade i Oslo får NTB opplyst at svar fra Serbia ble sendt fra Beograd 9. mars. Norske diplomatiske kilder sier til NTB at serbiske myndigheter har vært meget hjelpsomme i saken. (NTB)

Mer fra Dagsavisen