Innenriks

Ingen breddeidrettsåpning 1. september

Regjeringen la fram nye smittevernregler på en pressekonferanse fredag. Der sa helseminister Bent Høie at det ikke blir åpnet for kamper og konkurranser i breddeidretten for dem over 19 år.

Bilde 1 av 2

Saken oppdateres.

Fra 1. august har barn og unge i idretten kunnet drive kampaktivitet og konkurranser. Breddeidretten har lenge håpet på at også de voksne kunne få et slikt klarsignal, men det må de vente på.

Mandag skal blant andre Norges Fotballforbund møte myndighetene for å diskutere framtiden for idretten. Utviklingsdirektør Alf Hansen i NFF gjorde det tidligere fredag klart at de ikke kommer til å be om en åpning for kamper, men for trening med kontakt.

– Vi forstår at det vil være mer risiko ved åpning for kamper, så det håper vi kommer i neste fase, sa han til NTB.

Les også: Skjult koronasmitte bekymrer FHI

Alkohol

Høie slo også fast at grensen på maksimalt 200 personer på arrangementer beholdes, slik det for eksempel er med publikum på eliteseriekamper i fotball. Tidligere har det vært antydet en åpning for 500 personer fra 1. september, men slik blir det ikke.

Helseministeren opplyser også at det blir forbudt å servere alkohol etter midnatt i hele landet etter midnatt fra og med natt til søndag

– Fra i morgen blir det forbudt å servere alkohol etter midnatt i hele landet, sier Høie.

Virke skuffet over skjenkestopp

Innstrammingen, som gjelder fra natt til søndag, kan virke mot sin hensikt, mener Virke-direktør Ivar Horneland Kristensen.

– Vi har forståelse for behovet for å stramme inn, men dette kan i verste fall virke mot sin hensikt hvis det blir flere fester hjemme hos folk, i parker og på andre steder hvor det ikke er profesjonelt oppsyn, sier han.

– Økningen i smitte skyldes ikke serveringsbransjen, som har jobbet knallhardt for å sikre overholdelse av smittevernreglene, sier han og peker på at bransjen allerede er hardt rammet av koronapandemien.

Venter med munnbind

Høie venter med anbefaling om munnbind i kollektivtrafikken, men varsler at det innen 14. august kan komme en anbefaling om bruk av munnbind i kollektivtrafikken.

På regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen fredag understreket han imidlertid at munnbind ikke er et alternativ til avstandsbestemmelsene.

– Meteren beskytter betydelig bedre enn munnbind. Men vi må ta innover oss at det er situasjoner der det er vanskelig å holde på meteren. Da kan munnbind være et godt supplement i rushtiden., sa Høie.

Grunnen til at regjeringen ikke innfører en anbefaling nå, er at dette krever kampanjer om riktig bruk, samt å sikre tilstrekkelig tilgjengelighet.

Men her anbefales munnbind

Folkehelseinstituttet anbefaler nå bruk av munnbind under hjemreise for personer som kommer fra røde land. Personer som har vært utenlands i «røde» land, bør bruke munnbind fram til de er der de skal oppholde seg i karantenetiden, melder FHI.

Anbefalingen gjelder reisende som bruker offentlige transportmidler for å komme seg hjem.

– Dette innebærer for de aller fleste at de beholder munnbindet på når de tar for eksempel buss eller tog hjem fra flyplassen. Slik sett er det et tiltak som kan bidra til å unngå smitte under transport til stedet de går i karantene, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet.

Anbefalingen gjelder fra og med i dag.

Fortsatt karantene

Det åpnes dessuten ikke for reiser til utenfor EØS-området uten at man ilegges karantene ved hjemreise til Norge.

Regjeringen anbefaler også å unngå unødvendige reiser til alle land. Det gjelder selv land som er betegnet som «grønne».

– Økt reiseaktivitet har medført økt smitte i Norge. Vi fraråder nå alle unødvendige reiser til utlandet. Dette betyr at vi heller ikke åpner for reiser fra land utenfor EU/EØS-området med det første, sa Høie.

Reisende som ankommer fra røde land, skal ha på munnbind når de kommer til Norge og er på vei hjem i karantene.

Ved opphold i «grønne land» slipper man karantene etter reisen. Ved øvrige reiser må man ti dager i karantene.

Alvor

Helse- og omsorgsminister Bent Høie understreker alvoret i smitteutbruddene i Norge den siste tiden.

Det har vært lokale utbrudd i Oslo, Moss og Haugesund/Sveio, samt et utbrudd på hurtigruteskipet Roald Amundsen.

– Lave smittetall fikk oss kanskje til å glemme alvoret. Utbruddene de siste ukene viser hvor sårbare vi er, sa Høie på fredagens pressekonferanse.

Regjeringen vil gjøre nye vurderinger av smittesituasjonen i begynnelsen av september.

Mer fra Dagsavisen