Innenriks

Inga Marte Thorkildsen: – Nå får de gi seg

Det er helt greit å stille kontrollspørsmål, men ikke tillegg oss motiver det ikke er fnugg av belegg for, sier skolebyråd i Oslo, Inga Marte Thorkildsen (SV).

I går kom nok en markant stemme på banen:

«Nå gjør Thorkildsen det verst mulige grepet, nemlig å ansette en direktør som ikke har CV for jobben.» skrev førstelektor Elin Ørjasæter ved Høyskolen Kristiania, der hun er redaktør i Arbeidsnytt og underviser i personalledelse.

«Dette ser klart ut som en partiutnevnelse» fastslo Høyres byrådslederkandidat i Oslo, Eirik Lae Solberg for noen dager siden.

I den lukkede Facebook-gruppen «Aktiv i Høyre» skrev leder av den liberale tankesmia Civita og tidligere utdanningsminister Kristin Clemet følgende da Dagsavisen rett før påske avslørte at Marte Gerhardsen mest sannsynlig var den nye direktøren for Osloskolen: «Jeg tør ikke å si hva jeg mener om det, hvis det er sant. Men jeg håper noen stiller henne en del spørsmål om hva hun mener om betydningen av god utdanning.»

Nå får det være nok, mener Oslos skolebyråd.

Les også: Høyre om Gerhardsen som ny utdanningsdirektør: – Partiutnevnelse! 

Saken fortsetter under bildet. 

KLAR: I dag ansettes den nye direktøren for Utdanningsetaten i Oslo kommune, Marte Gerhardsen formelt. FOTO: BERIT ROALD/NTB SCANPIX

Torsdag ansettes formelt Marte Gerhardsen som ny direktør for Utdanningsetaten i Oslo kommune. Foto: Berit Roald/NTB Scanpix

Lyttet til faglige råd

– Ingen av hovedsammenslutningene har hatt innvendinger. Både Utdanningsforbundet og Norsk Skolelederforbund er veldig fornøyd og ser fram til samarbeid med den nye direktøren. Nå er det på tide å roe ned lite grann, sier Inga Marte Thorkildsen (SV), byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo.

– Det er helt greit å stille kontrollspørsmål, men ikke tillegg oss motiver det ikke er fnugg av belegg for. Når politisk opposisjon og Ørjasæter er så bombastiske og tror jeg har sittet midt i grøten og valgt meg ut den som jeg mente var mest passende til byrådets prosjekt, er det å gå for langt.

– To kommunaldirektører, en fungerende etatsdirektør, en rekrutterer og en seksjonssjef i min avdeling har gjort en utrolig grundig jobb. De har ikke vært i tvil. Gerhardsen har imponert. Da skal ikke navnet hennes i seg selv diskvalifisere for jobben, sier Inga Marte Thorkildsen til Dagsavisen.

Hun har også lite sans for beskyldningene om partikameraderi:

– Å anklage Ap for å ha rigget dette for å få en av sine folk sentralt plassert i jobben etter Søgnen, er helt feil. Jeg har sittet langt unna i denne prosessen. Det samme har byrådsleder Raymond Johansen gjort. Når de som har vurdert kandidatene har vært så tydelige og samstemte i sin vurdering, ville det vært mildt sagt spesielt av meg å sette deres jobb til side for å slippe politisk kritikk, sier Inga Marte Thorkildsen, og legger til:

– Jeg har lyttet til de faglige rådene jeg har fått. Nå får kritikerne gi seg. Og så får vi sammen sørge for at Gerhardsen blir godt mottatt og kan gjøre en av Norges viktigste jobber for Osloskolen.

Les også: Søgnen tapte maktkampen

– Åpen, mild og vennlig

SV-byråden mener alle parter bør senke skuldrene og tenke at dette kanskje var et klokt valg.

– Gerhardsen har kompetanse, erfaring og innsikt, og er en åpen, mild og vennlig mennesketype, samtidig som hun er tydelig og tillitvekkende.

– Marte kommer også med helseperspektivet som er «spot on» de nye læreplanene med folkehelse og livsmestring. I tillegg har hun jobbet mye med bærekraft som er et annet viktig tema som skal inn i skolen, sier Inga Marte Thorkildsen.

Marte Gerhardsen: 

* Marte Gerhardsen (46) kommer nå fra stillingen som direktør for divisjon Analyse og samfunn i Helsedirektoratet der hun startet for et knapt år siden, etter å ha ledet venstresidens tenketank; Tankesmien Agenda i fire år siden oppstart i 2014.

* Før dette var Gerhardsen divisjonsdirektør i DNB (der hun ledet 750 ansatte) og generalsekretær i CARE Norge etter ni år i UD.

* Marte Gerhardsen er utdannet statsviter og er barnebarnet til landsfader Einar Gerhardsen, og datter av Ap-politikerne Rune Gerhardsen og Tove Strand.

* Nå skal hun lede Utdanningsetaten i Oslo som er en av landets største offentlige etater med 15.000 ansatte og 90.000 elever.

Mer fra Dagsavisen