Innenriks

Inga Marte Thorkildsen: – Hardbarka feminister skader kvinnedagen

Kampdagen 8. mars blir lidende når hardbarka feminister nekter å diskutere på en ordentlig måte, sier Inga Marte Thorkildsen.

Bilde 1 av 2

– Når unge jenter opplever at hardbarka feminister oppfører seg på en måte som gjør at de nesten begynner å grine har man gått over streken, sier sosialbyråd i Oslo og tidligere likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV).

Torsdag kveld blei det bråk i kjølvannet av parolemøtet til 8. mars-komiteen. På møtet, som er åpne for alle kvinner, foreslo tre Unge Venstre-kvinner å fjerne parolen om å håndheve sexkjøpsloven. Det førte til svært krasse reaksjoner fra flere andre på møtet.

KOMMENTAR: Feministisk avsporing (Hege Ulstein)

LES OGSÅ: Her vant Grethe abortkampen

Trakassering

Flere møtedeltakere, blant annet den profilerte treneren Kari Jaquesson, skal ha kommet med svært nedsettende kommentarer til Venstre-kvinnene.

– Hvis dere vil innføre bordeller i Norge, da syns jeg at dere skal være de første som skal jobbe der.

– Om du er mot sexkjøploven, er du for vold mot kvinner.

– Jeg syntes du skal prøve å suge pikk ti ganger i døgnet i et helt år, for å se hvor gøy det er å selge sex, ble det sagt ifølge lydopptak gjort av Radio Nova.

Les på Dagbladet: Anna (17) var på 8. mars-møte: - Jeg ble bedt om å suge pikk ti ganger

Torkildsen kjenner igjen reaksjonene fra etablerte, eldre feminister når man forsøker å utfordre synspunktene deres. Selv var Thorkildsen motstander av sexkjøpsloven i sin tid, da hun fryktet loven kunne føre til mer vold mot prostituerte.

– Da fikk jeg høre at jeg ikke var en god nok feminist. Jeg mener ikke at vi skal fjerne loven nå, det ville sendt et uakseptabelt signal, men jeg opplevde debatten som veldig tøff, sier SV-politikeren.

– Min erfaring er at når man ikke mener det rette blir man noen ganger dårlig behandlet av eldre feminister som ikke alltid er like åpne for nye ideer. Men det er i så fall å sage over greina man sitter på. Sånn kan vi ikke ha det, sier hun.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Rette meninger

Thorkildsen viser til at 8. mars de siste årene har fått et enormt løft. Hun mener man bør framelske bredden som har kommet til kvinnedagen.

– Mange nye folk har kommet til, og ikke alle mener «det rette». Det har vært mye fest og moro, og vi har vist at det går an å pynte seg, danse, le og ha det gøy på 8. mars, uten at de gamle forvrengte bildene av feminister skremmer folk fra å si de er opptatt av kvinners rettigheter, sier hun.

Samtidig understreker sosialbyråden at forslag om bordeller i Norge er en svært dårlig idé.

– Det mener jeg er uinformert og et svik mot kvinner generelt, fordi det vil gjøre noe med samfunnet og synet på kvinner og seksualitet. Jeg mener det er et særlig svik mot kvinner i tvangssituasjoner. Det er veldig få prostituerte som er strålende fornøyd med jobben og vil anbefale yrket til barna sine. Det må Unge Venstre tåle å høre, men vi må kunne ta diskusjonen uten å gå så hardt til verks at unge jenter med et ekte engasjement begynner å grine, sier Thorkildsen.

LES KOMMENTAR: Når vi snakker om knulledokker snakker vi om kvinners rom i samfunnet (Marta Breen)

Mer fra Dagsavisen