Innenriks

Influensaen er kommet

De første influensasyke i Norge er registrert. Toppen er forventet i januar og februar.

Omtrent 500.000 nordmenn vil få influensaviruset.

Lege ved Folkehelseinstituttet Siri Helene Hauge forteller at svært få foreløpig er smittet, men at de hver uke mottar rapporter fra 201 legekontorer spredt over hele landet og at vi potensielt kan bli smittet av tre forskjellige influensavirus denne sesongen.

– Vi har registrert tre virus, Influensa B, svineinfluensa H1N1 og det såkalte A (H3N2)-viruset som gir størst risiko for alvorlig sykdom blant eldre. Dette influensaviruset medfører en overdødelighet ved at eldre oftere blir syke. Det er samtidig ingen foreløpige indikasjoner på at flere vil bli syke i år, sammenlignet med tidligere. Normalt vil omtrent ti prosent av befolkningen få influensa de neste månedene, sier Hauge.

Folkehelseinstituttet oppgir at anslagsvis 900 personer dør av influensa i Norge hvert år, i all hovedsak eldre. Alle tre virustypene dekkes av influensavaksinen, og Hauge sier det ikke er for sent å vaksinere seg.

– Vi anbefaler vaksinering for eldre over 65 år, personer med hjerte og karsykdommer, de med diabetes, lungesyke og gravide. I tillegg til risikogruppene anbefales vi at helsepersonell som har pasientkontakt, vaksineres. Disse er i stor grad utsatt for smitte, og kan være en betydelig smittekilde for sine pasienter dersom de selv blir smittet, sier Hauge.

Mer fra Dagsavisen