Innenriks

Imam i Kristiansand trekker seg og beklager

Abdikadir Mahamed Yussuf (49) i Kristiansand trekker seg som imam etter uttalelser om at muslimer ikke bør delta i bursdagsfeiringer eller ønske god jul.

Ifølge en pressemelding som ble sendt ut fra Muslimsk Union i Agder fredag kveld, beklager imamen sine uttalelser og trekker seg samtidig fra stillingen, melder Fædrelandsvennen

Abdikadir Mahamed Yussuf har vært imam ved moskeen i Posebyen i Kristiansand, som er den største muslimske menigheten på Sørlandet. Han ble torsdag pålagt å ta ferie etter sine uttalelser om at muslimer ikke burde delta i bursdagsfeiring eller ønske nordmenn god jul.

LES OGSÅ: Johansen: – Imamen burde skamme seg

– Trenger kurs

Styreleder Akmal Ali i Muslimsk Ungdom i Agder sier til Fædrelandsvennen at Abdikadir selv valgte å trekke seg etter et styremøte fredag kveld.

– Han beklaget veldig at uttalelsene skapte så mye splittelse og sa at han selv ikke har ment å fraråde noen å gå i bursdag, men at muslimer selv kunne velge, sier Akmal Ali til avisen.

Styret i moskeen i Posebyen i Kristiansand består av representanter fra foreningene Muslimsk union i Agder og Al-Rahma Islamic center.

– Det første vi har lært er at vi ved utvelgelse av imam må være veldig nøye og sjekke referanser og bakgrunn godt, sier Akmal Ali.

Han mener også at imamer trenger kurs og viser til at Universitetet i Oslo har en utdanning for religiøse ledere. Det er en utdanning han selv har tatt.

– Der lærer man om norske forhold og norske verdier som demokrati og likestilling. En slik burde vi hatt ved Universitetet i Agder også, sier han.

LES OGSÅ: Imam pålagt ferie etter bursdagsuttalelser

– Hverdagsintegrering

Statsminister Erna Solberg sa fredag til Fædrelandsvennen at hun synes det er leit hvis muslimske menigheter fortsatt holder seg med imamer som ikke forstår hvordan det norske samfunnet fungerer.

– Alle vil vinne hvis vi lykkes med hverdagsintegreringen. Alle vil tape hvis vi mislykkes. I Norge tar vi hverandre i hånden, i Norge respekterer vi kvinners rettigheter, og i Norge går vi i bursdager når vi blir invitert. Det er det som er hverdagsintegrering, sa statsministeren. (NTB)

Mer fra Dagsavisen