Innenriks

Illusjonsmesteren

MAGISK: Rune Carlsen løper tre mil i uka, men blir mer utkjørt av to timer intens trylling. Snart skal han delta i EM.

Det begynte med bestefarens korttriks.

- Han gjorde slik: Kanskje det er dét kortet, eller det, sier Rune Carlsen (40) og sniffer på noen av kortene han holder i en fane i hendene, i stuen sin på Fetsund.

Carlsen var omtrent sju år og kunne ikke forstå hvordan kortet han valgte fra bestefars kortstokk på mirakuløst vis dukket opp igjen på bordet når han helt sikkert hadde lagt det inn i bunken. Og bestefar ville ikke avsløre det.

- Det irriterte meg. Jeg måtte finne ut av det på egen hånd, sier han.

Han fikk etter hvert flere tryllesett, tryllebøker og tryllevideoer. Da han med tida ble student i Trondheim, kom han inn i et miljø og skjønte at det faktisk går an å drive seriøst med trylling i underholdningsbransjen.

Nå har han fem NM-titler, er to ganger Nordisk mester, og har i tillegg til flere premier i internasjonale konkurranser. I år fikk han dessuten innpass i Fechter‘s Finger Flicking Frolic (FFF), som er den gjeveste internasjonale foreningen for tryllekunstnere. Han har alltid FFFFs jakkemerke på når han tryller.

- Ellers får jeg reprimande og bot. FFF er et lukket selskap, det kan sammenlignes med losjen, sier han.

Finner opp trylling

I slutten av september skal han, som eneste nordmann, delta i EM i trylling. Han deltar i sjangeren close-up, også kalt nærtrylling eller bordtrylling. Til konkurransen har han forberedt et nummer, eller en rutine, som han har funnet på selv. Det er en selvfølge at gode tryllekunstnere finner på egen trylling.

- Jeg starter med å finne ut hva slags opplevelse jeg ønsker å skape. Deretter må jeg finne ut hvordan jeg skal få det til. Å få en dame til å sveve kan gjøres på et utall ulike måter, sier han.

Nesten hver helg har han en trylleopptreden for næringsliv og private selskaper. Da er tryllekofferten fylt med blant annet flere kortstokker, noen svarte lommebøker, en giftering, bilnøkler og kakerlakker i plast. Han liker å underholde, til tross for at han har fått kniver og gafler slengt etter seg, spontant kastet av frustrerte folk som ikke forstår hvordan trikset er mulig.

Til daglig jobber han også som IT-leder i en bedrift i Oslo.

- Når jeg presenterer meg som IT-leder og tryllekunstner, glemmer folk med en gang de ledergreiene og går rett på tryllingen, sier han.

Derfor lures vi

I tillegg til nærtrylling kan trylling være salongtrylling, scenetrylling og illusjoner - sjangrer som krever større scener og mer tilrettelagte forhold.

Den landsomfattende trylleforeningen Magiske Cirkel Norge samler folk som kan dokumentere kunnskap om og interesse for trylling. 320 medlemmer har gjort det, i tillegg teller foreningen Den Magiske Ring cirka 40 medlemmer.

- Trylling er først og fremst illusjon. Det skaper forbløffende synsbedrag, og det umulige blir til, sier Stene Sulesund, president i Magiske Cirkel Norge.

Ifølge psykologspesialist og magientusiast Jan-Ole Hesselberg lures vi i all hovedsak av trylling på grunn av to årsaker:

- Oppmerksomheten vår er veldig begrenset, vi klarer ikke å følge med på to ting samtidig. De gode tryllekunstnerne er utrolig flinke til å lede oppmerksomheten dit det ikke skjer noe spesielt, og de spiller på forventninger som skapes i hjernen, sier han. (NTB Tema)

Mer fra Dagsavisen