Væpnet politi på jobb under terrortrusselen mot Norge i sommer. PST tror nå det er sannsynlig med et forsøk på terroranslag mot Norge i løpet av det nærmeste året. FOTO: NTB SCANPIX

– Ikke overraskende med nye trusler

TERROR: - Vi anses som en part i krigen mot IS, sier NUPI-forsker.

Det er ikke overraskende med nye terrortrusler mot Norge. Vi har valgt å bistå Irak i krigen mot IS, og anses dermed som en part i krigen, sier NUPI-forsker Ståle Ulriksen.

– Den islamske staten (IS) har vist at de har et nettverk som gjør dem i stand til å inspirere folk til å komme å kjempe sammen med dem i Midtøsten. Da må man også anta at de har evnen til å inspirere folk til å utføre terrorhandlinger mot land som blant andre Norge, sier han.

 

Les også: - Sansynlig med terrorforsøk

 

Enkeltpersoner

Han sier det er vanskelig å spekulere i type trussel, men sier at man stadig oftere ser enkeltpersoner som utfører angrep.

– Som de to brødrene som angrep Boston-maraton, sier Ulriksen, som jobber i NUPIs forskningsgruppe for sikkerhet og forsvar.

Forskeren viser til ytterliggående, islamske nettsider, som hyller terrorhandlinger, slik som den i Boston, og også gir oppskrifter på enkle terrormetoder.

– Det kan være oppskrifter på hvordan man sprenger en bensintank på bilen til hvordan man kan skape trafikkulykker. Det oppfordres også til å sabotere økonomien i de landene man lever i, forklarer Ulriksen.

Et skrekkscenario

Han er enig i at det er et skrekkscenario for PST med den enslige terroristen.

– Et enkeltindivid, eller en enkeltgruppe, er mye vanskeligere å oppdage og stanse. Samtidig er kan en enkeltpersons handling få mindre konsekvenser.

Han sier at man ser mange terrorhandlinger rundt om i verden, og viser til ulike episoder – som knivstikkinger mot tilfeldige i Kina og sunnimuslimer som skyter mot sjiamuslimer i Saudi Arabia.

– Det er mye bevegelser, og vi må regne med at det kan spre seg også til oss, sier Ulriksen, som understreker at informasjonen fra PST er relativ diffus, og at det er vanskelig å vite hva konkret som ligger bak. (NTB)