Innenriks

Ikke over ennå

NY LEDELSE: I verste fall kan årets landsmøte bare bli første runde i en utmattende maktkamp i Senterpartiet.

Senterpartiet er delt på midten i synet på hvem som skal bli partiets nummer to: Ola Borten Moe og Anne Beathe Tvinnereim står steilt mot hverandre.

- Det er et ønske i organisasjonen å ha to alternativer å velge mellom som første nestleder, sa leder for Sps valgkomité Terje Riis-Johansen da han la fram forslaget til ny ledelse i Senterpartiet.

Et flertall ønsker Anne Beathe Tvinnereim som første nestleder, og Janne Skjelmo Nordås som andre nestleder, mens et mindretall vil ha Ola Borten Moe på som første nestleder og Tvinnereim på plassen bak. Mens Trygve Slagsvold Vedum blir uansett klappet inn som ny leder.

Mobiliserer støtte

En rekke kilder i partiet sier det er helt åpent hvem av de to som vinner. Moe har sterke støttespillere både i Trøndelag og i Nord-Norge, mens Tvinnereim står sterkt i resten av landet. Begge jobber på spreng fram mot landsmøtet 7. april for å gå av med seieren.

Per Inge Bjerknes, fylkesleder i Østfold Sp, støtter Tvinnerheim.

- Hun kan markere partiet tydelig i viktige saker som EU og EØS, og utfyller Trygve på en god måte. Jeg har tro på at de sammen kan løfte partiet i de folkerike delene av landene, sier han.

Tvinnereim har sagt at hun ikke stiller ultimatum til hvordan en ny ledelse skal se ut, og at hun derfor også vil takke ja dersom det blir aktuelt å sitte i ledelsen sammen med Moe. Moe har på sin side avvist å stille som andre nestleder.

- Hva om de to ender opp i samme ledelse?

- Jeg har fokus på valget vi står overfor mellom enten Moe eller Tvinnereim som første nestleder, og ønsker en ærlig kamp om det, sier Bjerknes.

Kampen ikke over

Kampen om Moes framtid i Sp har pågått lenge. Hans støttespillere beskyldes for å stå bak et ondsinnet komplott for å fjerne Liv Signe Navarsete, som i januar ga beskjed om at hun gir seg som partiledere. For hans motstandere er det derfor ikke nok å få Tvinnereim inn i ledelsen - det viktigste er å få Moe ut. Men selv om partiet nå velger ny ledelse, er det ikke dermed sagt at kampen er over. Lang tid med offentlig skittentøyvask og personstrid har skapt dyp splid, og få Dagsavisen har snakket med tror at partiet med en blunk skal klare å legge bråket bak seg når en ny ledelse er valgt. Partiet har sitt neste landsmøte om bare et år senere, og flere frykter at striden da vil dukke opp igjen - kun et halvår før det avgjørende lokalvalget for partiet.

- Er du redd bråket vil blusse opp igjen?

- Nei, det er jeg ikke redd for, men jeg er opptatt av at det er kort tid til neste valg. Nå må vi få en ledelse som drar i lag og bygger politikk og parti sånn at vi kan vinne lokalvalget om et og et halvt år, sier han.

Ulike prosjekter

Tvinnereim har vært statssekretær for Liv Signe Navarsete, og leder av Senterungdommen. Tvinnereim skiller seg fra Moe både når det gjelder hennes ønske om en tydeligere miljøprofil, og i synet på hvor Sp bør være plassert på den politiske skalaen. Mens Moe skapte mediestorm da han kritiserte «SV-staten», og ivrer for et sterkt sentrum. Tvinnereim har en tydelig rødgrønn profil.

- Jeg mener de beste politiske løsningene ligger i skjæringspunktet mellom sentrum og venstre. Dagens regjering har vist at et samarbeid med Høyre er umulig, sier hun.

hannah.gitmark@dagsavisen.no

Begge utenfor 
Stortinget

Dersom partiet skulle ende opp med å stemme for det mindretallet i valgkomiteen foreslår, betyr det at Senterpartiet får to nestledere som ikke sitter på Stortinget.

* Ola Borten Moe sa nei til gjenvalg høsten 2013, og er i dag direktør i kraftselskapet SIVA SF i Trøndelag, og planlegger å bli der.

* Tvinnereim gikk tilbake til jobben som diplomat i UD da regjeringen tapte valget i fjor høst.

At det kan være en tøff jobb å profilere seg som nestleder uten en naturlig plattform å drive politikk fra, har blant annet SV fått erfare. Inga Marte Thorkildsen mistet plassen sin på Stortinget etter høstens valg, og har vært lite synlig siden. Tvinnereim vedgår at det blir en utfordring å få satt saker på dagsorden som nestleder utenfor Stortinget.

Mer fra Dagsavisen