Ikke mist minnene

MOBIL-BILDENE: De fleste bruker mobilen til å ta bilder. Mange bilder. Dropper du sikkerhetskopien, kan verdifulle minner gå tapt.

- Hvis jeg tar et bilde nå, tar det ikke lang tid før det dukker opp her, sier Kurt Lekanger, fagredaktør i Amobil.no.

Ingen synlige kabler forbinder mobiltelefonen han holder i hånden, med laptopen på bordet. Men snart er det ferske mobilbildet kopiert til en såkalt nettsky og tilgjengelig via datamaskinen.

- Du hører stadig historier om folk som mister dokumenter eller bilder fordi de ikke hadde noen backup. Selv føler jeg meg trygg, sier Lekanger, som bruker flere nettskytjenester for å lagre innhold fra både mobilen og datamaskinen.

 

Seriøse skyer

Skytjenester rommer så mangt, men er blant annet en nettbasert måte å lagre data på. Du kan bruke mobiltelefonen, nettbrettet eller en datamaskin for å få tilgang til innholdet via en nettleser eller en app. Du kan ofte også dele innholdet i skyen med andre.

Det finnes mange nettsky-leverandører. Dropbox, Google Drive, iCloud, OneDrive (tidligere SkyDrive) fra Microsoft, SugarSync, SpiderOak og norske Jottacloud er blant de mest brukte. Noe lagringsplass er gratis, men du kan få mer eller ubegrenset plass hvis du betaler for det.

- Hvis man bruker en seriøs skytjeneste, gir det bedre sikkerhet enn om du lagrer dataene ukryptert på en bærbar PC eller mobilen. Seriøse selskaper har bedre backuprutiner enn det de fleste av oss har hjemme, sier informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet.

Samtidig advarer han mot å satse alle kort på én nettskyleverandør. I stedet bør du ha en ekstra backup på en egen harddisk eller i en annen nettsky.

- Man kan risikere at en skytjeneste stenges av myndighetene i et land, og en tjeneste kan også gå konkurs, sier Skåra.

 

Stort og praktisk

En nettsky høres kanskje litt svevende ut, men innholdet ligger egentlig på en ekstern server et sted. Normalt skal norsk og europeisk lovgiving gjelde for tjenester som retter seg mot norske forbrukere.

Google og Microsoft er store - også på skytjenester. Nettskyene er godt integrert med andre tjenester fra selskapene, noen som gjør dem veldig funksjonelle.

- Men man bør være klar over at det som lagres, gir selskapene informasjon om brukeren. Informasjonen kan for eksempel brukes til målrettet reklame. Bruker du for eksempel Dropbox eller Jottacloud, får du separert personopplysninger bedre. Men det blir en avveining opp mot funksjonalitet, sier Myrstad.

Det dukker stadig opp nye leverandører av skytjenester. Flere teleselskaper har også slengt seg på og gir kunder lagringsplass i sky. Bruker du en slik sky, bør du sjekke hvor lett det er å flytte filene hvis du vil skifte operatør.

Mange bruker skytjenester uten at de er klar over det, tror Lekanger i Amobil.no. Har du en ny mobiltelefon, blir du ofte bedt om å opprette ulike kontoer, og alt fra innstillinger og apper til bilder og notater kan synkroniseres til diverse skyer dersom mobilen blir satt opp for dette.

- Det kan være lett å miste oversikten over hvor ting er lagret, så det lønner seg å gå gjennom innstillingene av og til, sier Lekanger. (NTB tema)