Innenriks

– Ikke kult med sykkelhjelm

Mens barn stort sett bruker hjelm når de sykler, velger størsteparten av ungdommene å sykle uten hjelm. Landsforeningen for trafikkskadde er bekymret over utviklingen og ønsker påbud for hjelm ved sykling.

Søskenparet Cornelia Nygaard (8) og Ingrid Forsberg (14) går på Ruseløkka skole i Vika og sykler til skolen.

– Det er ikke kult med sykkelhjelm, mener Ingrid og bekrefter med dette tallene fra Statens vegvesen for 2006. Undersøkelsen viser at 62,9 prosent av barna bruker hjelm når de sykler. Blant aldersgruppen 12-17 år har denne andelen sunket til 25 prosent.

Bekymret

Hans Jacob Moe i Landsforeningen for trafikkskadde er bekymret over utviklingen.

– Ungdom mellom 12 og 17 år sykler mye og er ofte involvert i ulykker, forteller han.

Selv om de fleste sykkelulykker skjer uten at biler er involvert, oppstår de største katastrofene når hard og myk trafikant møtes. Mørketallene for sykkelulykker regnes for å være store fordi det kun er meldeplikt på sykkelulykker der et motorkjøretøy er involvert.

Tidligere denne måneden hadde Landsforeningen for trafikkskadde utdeling av gratis sykkelhjelmer, som en del av en større kampanje.

– Kampanjer har som regel en kortsiktig effekt, forklarer Moe.

Ønsker påbud

På lang sikt mener han at et påbud med sykkelhjelm for barn kan være en løsning. Statens vegvesen har på oppdrag fra Samferdselsdepartementet undersøkt hva et eventuelt påbud vil føre til.

Vegvesenet vil med det første ikke innføre påbud for bruk av hjelm ved sykling fordi sykling kan gi økt helsegevinst.

– Det har vært mye fokus på «sykle til jobb»- aksjonen og det kan føre til at vi får mange flere syklister ut i veien, forklarer Moe.

Vegvesenet vil i framtiden gå inn for å øke barn og unges bruk av sykkelhjelm ved å spre informasjon, framfor å innføre påbud. I Sverige har det vært hjelmpåbud for unge under 15 år siden 2005 og har som følge av dette, sett økende hjelmbruk.

Moe mener at foreldrene er de viktigste rollemodellene.

– De må vise ungene at hjelm er nødvendig og ikke bare noe man trenger når man er barn, sier Moe.

Sykkelglade søsken

Det er storefri på Ruseløkka skole og søstrene sykler i skolegården – uten hjelm.

– Jeg pleier å bruke hjelm, men i dag har jeg bare glemt det, forteller Cornelia.

I klassen hennes er det helt vanlig å bruke sykkelhjelm og Cornelia forteller at mesteparten av klassekameratene hennes gjør det. Foreldrene pleier også å minne henne på det.

Storesøsteren Ingrid er i den aldersgruppen som oftest dropper å bruke hjelm. Hun sykler til skolen, men lar hjelmen ligge igjen hjemme.

– Det er ubehagelig å bruke sykkelhjelm og jeg synes ikke det ser noe bra ut, forteller hun.

Noen ganger sier foreldrene at hun må bruke hjelm.

– Men de sier ikke ifra like mye som før og det er jeg glad for, avslutter Ingrid.

Mer fra Dagsavisen