Innenriks

- Ikke kameraderi

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) griper inn i Entra-saken. Han avviser at Trond Giske har vært involvert i ansettelsen av sin venn.

- Ved å be Bård Vegar Solhjell om å være settestatsråd vil jeg understreke at dette ikke er et partipolitisk spørsmål, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Anklagene om partiansettelse og kameraderi har haglet etter at næringsminister Trond Giskes nære venn og tidligere leder av Trondheim Arbeiderparti, Rune Olsø, fikk den godt betalte jobben som administrerende direktør i det statlige eiendomsselskapet Entra.

Giske erklærte seg inhabil i forbindelse med ansettelsen og i går ble miljøvernminister Solhjell (SV) oppnevnt som settestatsråd i et ekstraordinært statsråd på Slottet. På en pressekonferanse i Oslo avviste Stoltenberg kritikken om Ap-kameraderi i forbindelse med den omstridte ansettelsen.

- To styremedlemmer med Ap-bakgrunn stemte ulikt: en for Olsø og en mot. Det viser at dette ikke handler om partipolitikk, sier statsministeren, som også påpeker at flertallet av styremedlemmene som er oppnevnt av eier (Nærings- og handelsdepartementet) stemte mot ansettelsen av Olsø.

Ikke toppkandidat

Ifølge Adresseavisen skal mindretallet i Entra-styret allerede i mai ha forsøkt å ansette Rune Olsø som toppsjef, uten andre aktuelle kandidater. Saken ble utsatt fordi flertallet i styret satte foten ned.

I august presenterte hodejegerfirmaet Korn/Ferry på oppdrag fra styret en liste med tre aktuelle kandidater. Rune Olsø var ikke på listen. Samtidig har det kommet fram opplysninger om at styremedlem Ketil Fjerdingen, som var med å sikre Olsø ansettelsen, har nære bånd til den nye administrerende direktøren. Fjerdingen var i 30-årslaget til Olsø og de to skal også ha vært på tur sammen til Fjerdingens 270 kvadratmeter store hytte i Oppdal. De andre styremedlemmene skal ikke ha vært kjent med bindingene før ansettelsen.

Usikkert for styret

Kilder i regjeringen som arbeider tett på saken sier til Dagsavisen at settestatsråd Solhjell nå først vil få fakta på bordet og sette seg inn i saken før han bestemmer Entra-styrets framtid.

Dagsavisen erfarer at regjeringen vurderer å bytte ut hele eller deler av styret. Kilder som arbeider med saken sier at det ikke er hensiktsmessig å ha et styre som ikke fungerer - styreleder og nestleder har som kjent fått flertallet mot seg. Dermed kan det gå mot et styreskifte, noe som også kan påvirke ansettelsen av Olsø. Dersom det utnevnes et nytt styre kan de ansette ny administrerende direktør.

Styreleder i Entra, Siri Hatlen, ville i går ikke kommentere om hun hadde vært i kontakt med settestatsråd Solhjell.

- Jeg tar til etterting at han er utnevnt, skriver hun i en tekstmelding til Dagsavisen. På nettsidene til Entra skriver styreleder at hun på vegne av styret vil møte konsernledelsen i Entra for å svare på spørsmål og informere om prosessen hittil.

Kan bli kontrollsak

Opposisjonen på Stortinget synes det lukter «partiansettelse» av hele prosessen.

Høyre har allerede tatt til orde for at ansettelsen av Olsø må stoppes, og Frp mener saken bør behandles i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

- Det er behov for utskiftninger i Entras styre, sier Høyres nestleder Jan Tore Sanner.

Han forventer at settestatsråd Bård Vegar Solhjell (SV) snarest innkaller til ekstraordinær generalforsamling og rydder opp. I går kveld ble det klart at kontrollkomiteen vil stille Trond Giske fem spørsmål, selv om det er satt inn settestatsråd.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen