Innenriks

- Ikke ambisiøst nok

Klimameldingen mangler konkrete tiltak og gode nok virkemidler, mener miljøbevegelsen.

Flere av de sentrale miljøorganisasjonene er fornøyde med deler av Klimameldingen, ikke minst det at to tredeler av utslippskuttene fortsatt skal skje her hjemme. Totalt sett har meldingen likevel klare mangler, er oppfatningen.

- Rasende fornøyd

- Jeg er rasende fornøyd, sier faglig leder Frederic Hauge i Bellona og ler høyt av sin egen oppsummering.

- Nettopp dette med å ta to tredeler av kuttene hjemme er viktigere enn noensinne med en internasjonal klimaavtale i sikte. Vi har kjempet for dette i mange år, utdyper Hauge overfor Dagsavisen.

- At man ikke bare skal benytte kvoter, men også andre virkemidler for å få til utslippskuttene, er også en stor seier i forhold til Jens‘ stadige argumentasjon.

Nyheten om klimafondet blir også godt mottatt av Hauge.

- Dette var noe Bellona lanserte på slutten av 1990-tallet, forteller han.

- Samtidig er det slik at økningen i CO2-avgiften ikke vil være nok til å få til en elektrifisering av norsk sokkel så lenge kvoteprisene er så pass lave.

- Symbolsk heving

Arild Hermstad, leder av Framtiden i våre hender, mener det er alvorlig at klimameldingen mangler tiltak for å nå målsettingen om utslippskutt.

- Dette gjelder spesielt i petroleumssektoren. En symbolsk heving av CO2-avgiften vil ikke bidra til utslippskutt på norsk sokkel. Det legges ikke opp til en forpliktende strategi for elektrifisering av felt, og utvinningstempoet nevnes ikke med et ord, påpeker Hermstad.

Hermstad har også bitt seg merke i den overordnede målsettingen i klimameldingen.

- Det legges kun opp til marginale 6 prosent kutt sammenlignet med 1990-nivået. Vi er med andre ord ikke i rute, og skyver de store oppgavene foran oss, mener han.

- Sjumilssteg

Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, mener regjeringen tar noen skritt i riktig retning med klimameldingen,

- Men miljøet trenger at vi tar sjumilssteg i satsingen på bedre buss- og togtilbud og smartere energiløsninger for folk flest, og ikke minst at storforurenserne, som oljeindustrien, også må kutte utslipp, sier Haltbrekken.

Han er også opptatt av bevilgninger.

- Løftene om en kraftig satsing på tog og kollektivtrafikk må følges opp med penger slik at man kan nå målene. Uten penger blir målene meningsløse, sier Haltbrekken.

- Klimalov

Generalsekretær Nina Jensen i WWF Norge, mener regjeringen tar klimautfordringene på alvor når den opprettholder prinsippet om at Norge må ta ansvaret for utslippskutt hjemme.

- Men virkemidlene i klimameldingen er ikke tilstrekkelige til å nå løftene om nasjonale utslippskutt innen 2020. Derfor er det veldig viktig at det nå vurderes en egen klimalov som vil gi Norge en forpliktende plan for utslippskutt, sier Jensen.

Flere land har allerede lover for slike forpliktende utslippskutt, blant annet Storbritannia, Skottland og Mexico. Kina, Danmark og Finland er blant landene som planlegger å få på plass egne klimalover om ikke lenge.

- Norge var tidlig ute med å innføre en røykelov, som er et godt eksempel på at politisk handlekraft påvirker nordmenns holdninger, sier Jensen.

tor.sandberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen