Ikke all kontakt med koronasmittede skal lenger føre til karantene

Fra 1. juni lettes karantenereglene for personer som har vært i nærkontakt med smittede.

Saken er oppdatert

Nå blir det karantene kun for personer som bor i samme husstand eller har tilsvarende former for kontakt med personer som er bekreftet smittet med koronaviruset, kunngjorde helseminister Bent Høie (H) på en pressekonferanse torsdag.

Som eksempler på tilsvarende kontakt nevnte helseministeren blant annet hyttetur med venner der én av deltakerne blir bekreftet koronasmittet, kjærester som ikke bor sammen, eller hvis man har pleiet en pasient som senere får bekreftet koronasmitte. I slike tilfeller skal man fortsatt i karantene i ti dager. Ellers holder nå at man blir testet på dag tre og dag sju.

Helseministeren understreket at gjenåpningen vil kunne føre til en økning i smittetilfeller.

– Ytterligere gjenåpning, kombinert med økt tilgang til testing, vil kunne føre til en økning i antall tilfeller, understreket Høie.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Jobbreiser

Jobbreiser til og fra land i Norden vil fra mandag 1. juni ikke lenger medføre krav om ti dagers karantene.

– Det er veldig viktig for næringslivet, opplyste næringsminister Iselin Nybø (V) på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen torsdag.

Arbeidstakere fra de nordiske landene stilles dermed likt, og det blir lettere å benytte arbeidskraft fra flere land, opplyser Nærings- og fiskeridepartementet.

– Dette dreier seg om å ta arbeidshverdagen sakte, men kontrollert, tilbake. Ikke alle møter, forhandlinger og avtaler kan gjøres digitalt, sier Nybø.

– Arbeidskraften flyter normalt over grensene, enten det er verftsarbeidere, servicepersonell eller andre. Dette er et steg i retning av en mer normal hverdag og er bra for norsk verdiskapning, fortsetter statsråden.

NHO er fornøyd med regjeringens avgjørelse.

– Det at man nå åpner for Norden er bra, men vi håper regjeringen snart åpner for jobbreiser uten karantene også for andre europeiske land som har smittesituasjonen under kontroll, sier NHOs direktør for arbeidsliv, Nina Melsom.

Hun understreker at karantenekravene har vært utfordrende for mange bedrifter.

– For eksempel har bedriftene behov for å vedlikeholde utstyr, men sliter med å få arbeidskraften inn i landet for å utføre det nødvendige vedlikeholdet, sier hun. (NTB)

For abonnenter: Våre beste artikler om korona