I lenker for Repparfjorden

Både kjendiser og politikere er villige til å lenke seg fast for å redde Repparfjorden.

– Ja, det er helt klart, sier leder av Rødt, Bjørnar Moxnes, på spørsmål om det kan være aktuelt for ham å bli del av lenkegjengen.

– Det å dumpe gruveavfall i Repparfjorden vil gjøre ubotelig skade på naturen. I sånne situasjoner er det nødvendig å sette seg ut over det som er lovlig. I etterkant av tidligere lignende aksjoner, har det gang på gang vist seg at aksjonistene har fått rett, utdyper Moxnes.

Stjernekamp-vinner Ella Marie Hætta Isaksen er like kontant.

– Jeg har vært klar til å bryte loven og lenke meg fast i flere år. Det er den eneste riktige tingen å gjøre i dette tilfellet, etter at regjeringen ikke har tatt hensyn til verken naturen, reinbeiteområdene eller motstanden fra et stort flertall i Sametinget. Det er vår plikt å stanse denne prosessen, som vil føre til at tonnevis av giftig gruveavfall blir dumpet i Repparfjorden.

Les også: Åse Marie Småvik fra aksjonen Redd Repparfjorden vil gå i fengsel for fjorden

Flere fra Stortinget

Prosessen Isaksen snakker om har pågått i flere år og er nå tilsynelatende avsluttet, i og med at regjeringen har sagt endelig ja til gruvedrift i Kvalsund i Finnmark, med tilhørende dumping av gruveavfall i den nærliggende Repparfjorden. Gruveselskapet Nussir trengte bare en driftskonsesjon for kobberutvinning for å kunne sette i gang, og torsdag morgen kunne næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) fortelle at den har de nå fått.

Før Venstre kom med i regjeringen, protesterte partiet gjentatte ganger høylytt mot gruveplanene, ofte med støtte fra KrF. Nå må de stå ved dette, mener Gaute Eiterjord, leder i Natur og Ungdom.

– Hvis Venstre og KrF skal beholde noe troverdighet, må de gå ut av regjeringen på denne saken. Hvis ikke velsigner de en miljøkatastrofe, sier han.

Den miljøkatastrofen vil både Natur og Ungdom og tusenvis av andre gjøre sitt ytterste for å avverge.

– 2.900 personer har så langt skrevet under på at de er villig til å ty til sivil ulydighet i denne saken. Blant dem er stortingsrepresentantene Freddy André Øvstegård og Nicholas Wilkinson fra SV, leder av Unge Venstre, Sondre Hansmark, og Mari Boine, forteller Eiterjord.

– Dette er ikke over ennå. Jeg har planer om å lenke meg fast for å forhindre denne miljøkatastrofen, bekrefter Hansmark overfor NTB.

KrFU-leder Martine Tønnessen åpner for det samme.

– Er det én sak hvor man kan vurdere sivil ulydighet, så er det i kampen for klima og miljø, så det kan jeg absolutt være med på, sier Tønnessen.

I november gikk hun ut i VG sammen med Hansmark og krevde at stans i bruken av norske fjorder som avfallsdeponi, måtte stå på toppen av lista for de da aktuelle regjeringsforhandlingene.

– For KrFs del er forvalteransvaret viktig, og det trumfer argumentet om arbeidsplasser, påpeker Tønnessen.

Freddy André Øvstegård forteller at han skrev seg på lista til Natur og Ungdom allerede i 2015.

– På det tidspunktet var dumping av gruveslam i Førdefjorden spesielt aktuelt. I 2016 lenket jeg meg fast i Naustdal, da som miljøpolitisk leder i SU. Siden har jeg blitt stortingspolitiker, men jeg har valgt å bli stående på lista til Natur og Ungdom, og det står jeg fortsatt ved. Vedtaket om dumping av gruveavfall i Repparfjorden innebærer et grovt demokratisk overtramp mot samiske interesser og deres rettigheter som urfolk, og ikke minst mot framtidige generasjoner.

Natur og Ungdom forbereder seg nå på langvarig kamp mot den planlagte gruvedriften, forteller Eiterjord.

– Vi vil jobbe for å få flere på lista over dem som vil bli med på aksjoner, samle inn penger og kjøpe inn lenker, termodresser og annet nødvendig utstyr. Vi skal gjøre alt for å gjøre det vondt og vanskelig for gruveselskapet når de begynner på dette prosjektet.

– Absolutt aktuelt

Nasjonal talsperson for MDG, Arild Hermstad, er enig med Eiterjord i at Venstre og KrF bør gå ut av regjeringen på denne saken.

– I 2015 sa Venstre-leder Trine Skei Grande at Repparfjorden er en av de viktigste miljøsakene ved siden av klimakampen, og at man aldri, aldri, aldri skal gi seg i så viktige saker. Det er helt vanvittig om Venstre velger i å fortsette i regjering, når de gang på gang går på store miljøsmeller, sier Hermstad.

– Vil du lenke deg fast for Repparfjorden?

– Det kan absolutt være aktuelt for min del også. Dette er en utrolig viktig symbolsak. Vi må slutte å bruker fjorder og havet som dumpingplass. Et sted er vi nødt til å sette ned foten, svarer Hermstad.

SVs Lars Haltbrekken sier han gir sin fulle støtte til dem som nå varsler at de vil eller kan bli del av lenkegjenger i Finnmark.

– Jeg har selv sittet i fengsel i en måneds tid for miljøaksjoner, og det er ikke tvil om at også dette er en viktig nok sak til å lenke seg fast for, sier han.

– Vil vi få se deg også i lenker?

– Det har jeg ikke bestemt meg for ennå, men det er ikke uaktuelt, svarer Haltbrekken.