Innenriks

I dette yrket er det en fordel å være god til å strikke og brodere

Det går rasende fort når profesjonelle har service på oppdrettsnøter. For det er et yrke å være notbøter.

Bilde 1 av 3

Av Hanne Kullerud Nielsen, Fri Fagbevelse

HERØY: Og det er et fint yrke også, skal vi tro Elin Bårdgård Johansen, Paul Roper og Kristin Markås Mellingen. De jobber ved anlegget til Mørenot Aquaculture AS på Øksningan, i Herøy kommune i Nordland.

De hadde alle variert bakgrunn før de begynte i denne jobben, og har fått notbøter-opplæringa internt i bedriften.

Les også: Lager podkast-serie om norske jøder på flukt (+)

Fiskeoppdrett

Det hender det kommer fiskebåter inn med garn som skal ha service, bli ettersett og reparert.

Men mesteparten av kundene er fra oppdrettsnæringa. Derfra kan det komme store båter inn til dypvanns-kaia ved notbøteriet der de tar imot, vasker, desinfiserer og reparerer luseskjørt, presenninger og nøter fra merdene.

Serviceavdelinga har service på nøter fra laksenæringa. Her skal nøtene måles på omkrets, strekktestes og repareres. Det bendes, lines og settes inn nye linstykker. Alt skal kvalitetssikres, slik at nota blir resertifisert til videre bruk.

Men i produksjonsavdelinga lager de helt nye nett fra begynnelse til ferdig produkt.

– Da må vi klippe og strekke og sy dem til i riktig fasong og størrelse. De skal ha tauverk og blytau, festet til linet, forteller de.

Og størrelsen på nettene varierer fra fem ganger fem meter og helt opp til 160 meter i omkrets, og dybden varierer etter hvor de skal plasseres. De skal ha løkker for festing til merdene, ha blytau og bunnring i bunnen. Og så skal hver eneste søm etterses og kvalitetssikres.

(saken fortsetter under bildet)

Bøtenål brukes for å reparere hull i nota.

Bøtenål brukes for å reparere hull i nota. Foto: Hanne Kullerud Nielsen

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Store dimensjoner

Det er store størrelser på oppdrettsnøtene, som blir satt sammen av mindre enheter.

Linet som er utgangspunktet til nøtene, kommer i ulike dimensjoner, i forhold til maskevidden og hva det skal brukes til. Det er helt hvitt når det kommer inn, men får farge (blå, grønn, rød) når det impregneres i uteavdelinga på notbøteriet.

Uteanlegget er oppdelt i ren og skitten sone, der nøter før vask og desinfisering blir behandlet i den skitne sonen. Etter vask og desinfisering blir vedlikehold og lagring utført i den rene sonen. Oppdrettsnøtene sluses inn i ren sone for å unngå kryssforurensning.

Mørenot Aquaculture AS har åtte stasjoner langs kysten fra Karmsund til Hammerfest og har også stasjoner i Spania, Skottland, Shetland og Canada.

Les også: Over og ut for daglig post – sjekk hvilke dager du bør tømme postkassen

Styrke, tålmodighet, humor

Elin, Paul og Kristin sier det trengs en god porsjon styrke i yrket, selv om de har vinsj, ruller og andre hjelpemidler til de tyngste takene. Nær halvparten av de ansatte er kvinner, og de sier de blir sterke av jobben.

Tålmodighet er også fint å ha i dette yrket, og nøyaktighet.

– Og det hjelper å være praktisk anlagt og god til å arbeide med hendene, som for eksempel strikking eller brodering, ler Paul, som sier han selv ikke hadde noe kunnskap om yrket da han kom hit fra Storbritannia for fem år siden.

Han har ennå til gode å lære seg strikking, men å reparere nøter går veldig bra, sier han.

– Vi arbeider i team og samarbeider godt. Og ikke minst, er det viktig å ha humor og godt humør, istemmer de alle tre. Det blir det fint arbeidsmiljø av.

Elin Bårdgård Johansen, Kristin Markås Mellingen og Paul Roper.

Elin Bårdgård Johansen, Kristin Markås Mellingen og Paul Roper. Foto: Hanne Kullerud Nielsen

Hva gjør en notbøter?

En notbøter produserer, etterser og reparerer garn/nøter som brukes på alle typer fiskebåter og i fiskeoppdrett, som tau, nett og oppdrettsposer.

Arbeidet kan også bestå av montering av nøter, samt impregnering av disse.

Jobben stiller krav til nøyaktighet og effektivitet, samt gode samarbeidsegenskaper.

En notbøter får oftest bedriftsintern opplæring, men det er også noen som har bakgrunn fra utdanning som fagoperatør i fiskeredskapsfaget.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen