Innenriks

I dag kommer dommen

Hvordan håndterte det norske samfunnet terrorangrepet? I dag legger 22. juli-kommisjonen fram sitt svar. Kritikken er ventet å bli tøff.

I dag får vi dommen. 22. juli-kommisjonen legger fram sin vurdering av hvordan det offentlige Norge taklet én manns planlagte terrorbombe og hvorfor det ufattelige drapsraidet på Utøya kunne få pågå så lenge 22. juli i fjor.

Siden 12. august har ti utvalgte personer med kompetanse på blant annet terror, historie, politivesen, forsvar og frivillighet gransket myndighetene for å kunne fortelle den uavhengige, «usminkede» historien.

Vi vet allerede at flere ting ikke var på plass da terroren rammet Norge. Ifølge VG må politiet stålsette seg for en knusende dom av kommisjonen i dag.

Forventer økt beredskap

Randi Johansen Perreau mistet eldstesønnen Christopher (25) på Utøya, mens hennes andre sønn, Sebastian (15), ble berget på båten Reiulf. Hun håper 22. juli-kommisjonens dom vil gjøre det tvingende nødvendig å innføre flere sikkerhetstiltak i det norske samfunnet.

- Vi må sikre mer og bygge beredskap på en bedre måte, for 22. juli har lært oss at vi som nasjon ikke var gode nok på mange felt. Gjør vi ikke det, har ikke vårt lille land lært noe som helst av tragedien, sier Perreau til Dagsavisen.

I etterkant av terrorangrepet forventet hun at viktige bygg og områder skulle bli mindre tilgjengelige.

- Jeg vil ikke ha det som på den amerikanske ambassaden i Oslo der alt er inngjerdet, men det er ikke riktig at hvem som helst kan kjøre inn i regjeringskvartalet når som helst. Vi bør ha en viss kontroll, mener Perreau.

Politikritikken

22. juli-kommisjonens rapport kommer til å rette et skarpt søkelys mot politiets innsats 22. juli. Politiet har oppgitt at de har psykologhjelp tilgjengelig for sine ansatte i morgen. Hovedpunktene i kritikken går på at terrorsiktede Anders Behring Breivik ikke ble stanset etter han sprengte av en bilbombe midt i regjeringskvartalet og at han fikk 70 minutter alene på Utøya med AUF-erne. Videre tar den for seg sprengt nødnummer, for sen riksalarm, utdatert politisamband, brudd på «skyting pågår-instruksen», båtforvirringen blant politiet og politihelikopteret som sto pal på bakken.

- Blir en tøff runde

Perreau mener det er rett og rimelig at en gruppe mennesker får sitt pass påskrevet.

- Dette blir nok en tøff runde for mange, men det er viktig å huske på at politiet med flere er rammet som fagpersoner i dette tilfellet, ikke som privatpersoner. Jeg unner dem ikke denne situasjonen, men samtidig må vi ha en opprydning som gjør at vi kan gå videre som samfunn, understreker hun.

Tjenestemenn navngis ikke

Forrige onsdag gikk Arne Johannessen, leder i Politiets Fellesforbund, ut og advarte på det sterkeste om å dreie debatten inn på individkritikk mot tjenestemennene som var på jobb 22. juli. Ifølge VG navngir ikke rapporten som legges fram i dag annet enn ledere, til tross for at 22. juli-kommisjonens leder Alexandra Bech Gjørv har uttalt at «enkeltpersoner vil føle at ansvar blir plassert».

Perreau er enig med Johannessen om at vi ikke er tjent med en klappjakt på enkeltindivider.

- Jeg håper det ikke blir en personforfølgelse, det er feil spor. Vi må se på helheten, og da trenger vi ikke klappjakten. Får vi den, har vi tapt noe av det vi sa etter 22. juli om å være raus og at vi ville hegne om det gode i samfunnet.

Mer fra Dagsavisen