Målfrid Bordvik (t.v.) og Miriam Schjetlein er glade for nyheten om lavere boliglånsrente, men ingen av dem har planer om å øke forbruket i stor grad.

I 2013 blir vi enda rikere

Mens resten av Europa er i økonomisk krise, får nordmenn flest enda tykkere lommebøker neste år.

- Boliglånsrenta neste år blir i gjennomsnitt 3,6 prosent, sammenlignet med 3,8 prosent i snitt i år, sier Torbjørn Eika, forskningsleder ved Statistisk sentralbyrå (SSB), til Dagsavisen.

Lave internasjonale renter, sterk krone, lav inflasjon og moderat press i arbeidsmarkedet har ført til det lave rentenivået.

Sammen med redusert usikkerhet i rentemarkedet har dette bidratt til at pengemarkedsrenta har falt med nær 1,5 prosentpoeng i løpet av ett år, forteller Eika.

- Når pengemarkedsrenta holder seg der nede, vil rentene som betyr noe for folk, som boliglånsrenta, bli gradvis lavere, sier han.

Mens store deler av Europa sliter med økonomisk krise og skyhøy arbeidsledighet, får mange nordmenn altså mye mer å rutte med neste år.

 

Høy lønnsvekst

I tillegg til fall i boliglånsrenta, bidrar høy lønnsvekst og lav prisvekst til stadig tykkere lommebøker.

- I år regner vi med en lønnsvekst på 4,3 prosent i gjennomsnitt. Neste år blir den litt under 4 prosent. Prisveksten i år er bare 0,8 prosent, mens den neste år blir 1,4. Det betyr at folk har ganske mye mer å rutte med allerede før vi trekker inn fallet i boliglånsrenta, sier Eika.

- De siste ti årene har reallønnsveksten har vært 2,6 prosent i gjennomsnitt. I år blir den 3,5 prosent. Det er ganske kraftige saker, fortsetter han.

 

Flere tusen kroner mer

Eika viser til et eksempel: En person med 450.000 kroner i lønnsinntekt i år, betaler 25 prosent skatt og har et lån på 1.350.000 kroner.

- Neste år vil vedkommende, med lønnsøkning som gjennomsnittet og ditto renteutvikling få 15.100 kroner mer å rutte med til andre ting når renta er betalt. Prisene stiger imidlertid litt, så reelt sett vil dette innebære en økning på 10.750 kroner, sier Eika.

 

Sløser ikke

Dette er gode nyheter for Målfrid Bordvik (28), som går tur med sønnen Viljar (tre måneder), Miriam Schjetlein (27) og hennes tre måneder gamle datter Ruby.

- Nå som jeg nettopp har fått en baby, blir det bra å ha litt ekstra til utstyr og annet som trengs, sier Bordvik.

Både hun og Schjetlein er boligeiere, og har samboere. Selv om de får mer å rutte med, kommer de ikke til å sløse bort pengene, bedyrer de.

- Jeg kommer nok til å spare penger i tilfelle renta skulle stige, og vi får lyst til å kjøpe en dyrere bolig etter hvert, sier Bordvik.

Schjetlein kommer først og fremst til å nedbetale gjeld.

- Jeg vil betale ned mer på boliglånet, jeg liker å se at gjelda minsker, sier hun.

 

Varer ikke evig

Den jevne nordmann gjør som de to venninnene, og går ikke bananas i butikkene, ifølge SSB-forskeren.

- Så langt ser det ut til at forbruket øker mindre enn inntektene. Folk sparer mer, riktignok i bolig, sier Eika.

Men det lave rentenivået varer ikke evig. SSB regner med at styringsrenta settes gradvis opp gjennom 2014 og 2015. Boliglånsrenta anslås til å være på i overkant av 5 prosent i slutten av 2015.

Torbjørn Eika tror de færreste venner seg til et høyt forbruk, for så å gå på en smell når rentenivået øker.

- Jeg tror folk skjønner at renta ikke alltid kommer til å være så lav som den er nå. Men det er jo alltid noen som ikke gjør det.

- Det som er viktigere er jo at vi ikke er like. Mange har mer penger i banken enn de har i lån, og vil dermed få mer å rutte med når renta stiger, legger han til.

sturla.hanssen@dagsavisen.no