Innenriks

Hysj-tjenestene styrkes kraftig

Nå skal de hemmelige tjenestene 
samarbeide bedre for å verne Norge mot terror. 
PST og e-tjenesten får mer penger til overvåkning.

- Vi vil se på muligheten for et sterkere samarbeid mellom analysemiljøene, og gjennom det få en bedre trusselvurdering, sier justis- og beredskapsminister Grete Faremo (Ap) til Dagsavisen.

Statsbudsjettet for 2013 viser en styrking av de hemmelige tjenestene. Samtidig signaliserer både justisministeren og forsvarsministeren at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Forsvarets etterretningstjeneste (e-tjenesten) skal samarbeide sterkere. - De skal sammen beskrive trusselbildet og samarbeide om en felles analyseenhet, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).

22.-juli-kommisjonens rapport beskriver terrorangrepet mot Norge i 2011 og beredskapen som en fortelling om ressursene som ikke fant hverandre. Nå sier Strøm-Erichsen at ressursene samfunnet sitter på, enten det er i politiet eller Forsvaret, skal utnyttes for å verne borgerne mot terror.

- Det er noe av det Gjørv-rapporten er tydeligst på. Det var historien om ressursene som ikke fant hverandre. Det å sørge for at ressursene finner hverandre er viktig, sier hun.

Overvåker høyreekstreme

Statsbudsjettet for 2013 gir de hemmelige tjenestene millionøkninger sammenlignet med i fjor. Til sammen får E-tjenesten, PST, Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) og Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) 187 millioner kroner mer (se faktaboks).

- Etterretningstjenesten blir satt i stand til å gjøre oppgaven sin. De skal bli bedre til å ta i bruk nye verktøy, men også få kapasitet til å overvåke de miljøene som det er viktig at vi følger med på for at vi skal være trygge i dette landet, sier forsvarsministeren.

Hun trekker fram internasjonale islamistiske nettverk, som al-Qaida, og høyreekstremistiske krefter.

- De skal se på utviklingen av høyreekstreme miljøer i Europa. Det er mer aktuelt nå, når det er sosial og økonomisk uro i mange europeiske land, sier Strøm-Erichsen.

Forsvarsministeren erkjenner at 22. juli-kommisjonens rapport har vært viktig når budsjettet ble satt sammen.

PST øker bemanningen

Justisminister Faremo forteller at økningen på 30 millioner til PST kroner skal gå til bemanning, utstyr og IKT. I tillegg utelukker hun ikke at det kan kommer mer penger i forbindelse med at den eksterne gjennomgangen av PST som legges fram 1. desember.

Mens PST har ansvaret for å følge med på trusselbildet i Norge har etterretningstjenesten ansvaret for å følge med på det som skjer utenfor landets grenser. Et samarbeid om trusselanalyser vil kunne gi et mer helhetlig bilde, framhever både forsvarsministeren og justisministeren.

- PST, e-tjenesten og andre som driver med trusselvurderinger skal i større grad samordne seg for å bli mer treffsikker på trusselnivået og hva trusselen består av, sier Faremo og legger til:

- En ting som er helt sikker er at når trusselnivået har økt, så har også usikkerheten rundt trusselen blitt større.

«Ikke bedre beredskap»

Til sammen foreslås det å bruke 743 millioner kroner for å styrke samfunnssikkerheten og politiberedskapen, på bakgrunn av 22. juli-kommisjonens rapport. Leder i justiskomiteen på Stortinget, Per Sandberg (Frp), er likevel ikke trygg på at beredskapen er bedre.

- Beredskapen vil sannsynligvis være den samme i 2013 som før den var 22. juli 2011, sier Sandberg.

Han bruker mer byråkrati i Justisdepartementet og PST som en forklaring, og etterlyser bedre prioritering av PSTs arbeid.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen