Innenriks

Hylles for åpenheten

VOLD: Det er bedre å verne et barn enn å reparere en voksen, mener varaordfører i Oslo kommune, Libe Rieber-Mohn (Ap), som i går kveld sto fram som offer for seksuelt misbruk.

- Jeg var sju eller åtte år første gang han voldtok meg. Vi var hos besteforeldrene mine. Jeg sov på samme rom som ham. Jeg hadde sovnet. Og våknet av at han lå oppå meg. Og gjennomførte samleie med meg. Jeg husker hvor forferdelig vondt det gjorde, fortalte Libe Rieber-Mohn om sin stefar til TV 2-programmet «Vårt lille land» i går kveld.

Rieber-Mohns historie om hvordan hun gjennomgikk en tøff oppvekst, og hvordan hun eksperimenterte med alkohol, hasj og sniffet lim, har rørt mange, og støtteerklæringene har haglet på Twitter.

- Incest skal tales i hjel, ikke ties i hjel. Hemmelighold og taushet bekrefter skammen en som er utsatt for seksuelle overgrep føler. Mange bærer på dette hele livet. Taushet gjør en syk. Derfor mener jeg det er viktig å sette ord på overgrepene for å gi støtte til alle tause stemmer, sier Rieber-Mohn til Dagsavisen.

- Se varseltegn

Rieber-Mohn forteller at hun ønsker å vise at det er mulig å komme ut av offerrollen, og hun ønsker å formidle at alle har et ansvar for dem rundt seg.

- Altfor mange barn opplever svik og overgrep og at de «voksne» ikke ser. Hvis vi alle kan bry oss litt mer, være åpne og empatiske, og se varseltegn, så kan akkurat du gjøre en forskjell. Det er så uendelig mye bedre å verne om våre barn enn å reparere våre voksne, sier hun.

Ap-politikeren er styremedlem ved Støttesenter Mot Incest (SMI). Daglig leder ved SMI Oslo, Marianne Wold Olsen, mener Rieber-Mohn blir hørt, og at hun kan bidra til at de som er utsatt får framtidshåp.

Olsen har jobbet i psykiatrien i 31 år, og hun vet at det ikke er lett å tro på at det verste kan skje.

- Men det må vi tro på, og vi må lage en hjelp som kan ivareta dem som opplever det aller verste, sier hun.

Holder skjult

Selv om Rieber-Mohn måtte til lege på grunn av overgrepene som ble begått mot henne, var det ingen i helsevesenet som stilte spørsmål ved det, fortalte hun i dokumentaren. Hun ble sendt hjem til overgriperen og sine foreldre.

For kort tid tilbake kom undersøkelsen som viser at en av ti norske kvinner er blitt voldtatt, og at én av tre velger å holde det for seg selv.

- Vi vet at fem prosent av Norges barn og unge blir utsatt for incest. Det som får lov til å være i fred får leve sitt eget liv. Vi møter unge som kommer fra ulike steder i hjelpeapparatet, men som ikke er blitt trodd. Rieber-Mohn hjelper oss til å se at vi må tro på slike historier. Det er barn som blir rammet av egne foreldre, onkler, tanter og søsken, sier Olsen.

Stille spørsmål

Hun mener åpenheten til Rieber-Mohn er en mulighet til å minne oss på hvor viktig det er å avdekke incest.

- Vi vil ikke egentlig høre om det. Men vi kan ikke lukke øynene for det. Rieber-Mohn er ikke blitt trodd. Vi ser også i rettsapparatet hvordan mange kvinner ikke når fram, og hvordan barn som blir utsatt for overgrep sendes hjem til overgriperen. Vi vet ikke om barn sendes hjem til ytterligere misbruk, sier Olsen.

Hun mener vi i dag har mye informasjon om hvilke tegn på misbruk vi bør se etter hos barn.

- Ser vi at noen er innadvendt, tilbaketrukket, har spiseforstyrrelser eller rusproblemer, må vi våge å stille de rette spørsmålene. Det er ikke farlig å stille et spørsmål for mye, sier Olsen.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Strøm av støtteerklæringer

«Utrolig sterk historie, Viktig at vi snakker om vold og misbruk i nære relasjoner. Din historie hjelper andre. Respekt!»


Erna Solberg, statsminister

«Jeg grøsser - av forferdelse og respekt. For ei dame!»


Inga Marte Thorkildsen, tidligere barneminister

«Stor respekt for @Libe_RieberMohn som forteller om overgrep i barndommen. Vi har alle et ansvar å se de som blir utsatt for vold og overgrep»


Solveig Horne (Frp), barne- og likestillingsminister

«takk for at du deler, Libe. #modig @smioslo #incest»


Lisa Arntzen, samfunnsdebattant

«Fikk utrolig respekt for @Libe_RieberMohn nå. For en viljestyrke og kraft for å komme dit hun er i dag!»


Elin Ørjasæter, skribent og samfunnsdebattant

«Utruleg sterkt av @Libe_RieberMohn å være så open og ærleg. #vaartlilleland»


Hadia Tajik (Ap)

«@Libe_RieberMohn forteller åpent om overgrep. Vondt å lese. Viktig at hun forteller»


Jens Stoltenberg, tidligere statsminister

«Takk for at du forteller din hemmelighet @Libe_RieberMohn Du har alltid vært en støtte for dem som har vært utsatt for incest. @smioslo»


Anniken Huitfeldt (Ap)

«Sterkt og viktig fra Rieber-Mohn om overgrep.»


Vetle Lid Larssen, kunstner

Mer fra Dagsavisen