Innenriks

Hylles av de blå

Knut Arild Hareide får applaus fra borgerlige partiledere etter å ha åpnet for Frp-samarbeid.

- KrF ønsker å være løsningsorienterte. Vi ønsker regjeringsskifte, og vil ikke utelukke et Frp-samarbeid, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Dagsavisen.

I går talte han til landsstyret på Hotel Opera i Oslo, og understrekte at borgerlig flertall vil gi borgerlig regjering i 2013. Dette innebærer et historisk linjeskifte for KrF fordi partiet tidligere har tatt klar avstand fra noe regjeringssamarbeid med Frp.

I praksis har KrF landet ned på samme konklusjon som sentrumskamerat Venstre: De kan gå i forhandlinger med alle opposisjonspartiene etter 2013 ved et nytt flertall. Men sjansen for at KrF og Frp ender opp i samme regjering er forsvinnende liten. Det bekrefter Hareide overfor Dagsavisen.

Neppe firer-regjering

Selv om KrF åpner for å sitte i regjering med Siv Jensens parti, har Hareide lite tro på at det faktisk skjer.

- Jeg tror det er lite sannsynlig med en firepartiregjering. Den politiske avstanden er for stor, sier han.

Samtidig avviser han muligheten Høyre og Frp gjerne ønsker seg - å avklare noen punkter de fire partiene er enige om før valget neste høst. På spørsmål om det er aktuelt å spikre en felles borgerlig plattform før stortingsvalget svarer Hareide:

- Der er jeg enig med Venstre. Det er ikke aktuelt å gjøre før valget.

I sin tale til landsstyret understreket Hareide at KrF sin drømmeregjeringen består av Høyre, Venstre og KrF. Samtidig gikk han til kraftig angrep på Arbeiderpartiet og statsminister Jens Stoltenberg (Ap), blant annet for å gjøre for lite for familiene.

Klart for regjeringsskifte

En meningsmåling Respons Analyse har laget for Bergens Tidende og Aftenposten viste i går at drømmeregjeringen til KrF kan bli virkelighet. Her får Høyre, KrF og Venstre flertall sammen etter at Høyre får rekordoppslutning med 38,8 prosent. KrF får 5,3 og Venstre 4,6 prosent.

- Nå har vi en langt mer avklart situasjon på borgerlig side før valget i 2013 enn vi har hatt før tidligere stortingsvalg. Det tror jeg velgerne har ønsket, sier Høyre-leder og statsministerkandidat Erna Solberg til NTB.

Frp jubler

Venstre-leder Trine Skei Grande er glad Kristelig Folkeparti landet på samme løsning som Venstre, og tror det vil styrke sentrum.

Frp-leder Siv Jensen tror avklaringen tar Norge ett skritt nærmere politiske endringer.

- Dette er store skritt i riktig retning. Denne avklaringen gjør at man kan konsentrere seg mer om de politiske sakene fram mot valget, sier Jensen til NTB.

Arbeiderpartiet er på sin side skuffet over KrFs veivalg. Ap-nestleder Helga Pedersen sier til NTB at Hareide nå velsigner det mest mørkeblå regjeringsalternativet Norge noensinne har sett, og tror partiet må gi avkall på mange av sine hjertesaker.

Mer fra Dagsavisen