Innenriks

Hyller Frps valgseier

NY REGJERING: Høyrepopulistiske Sverigedemokraterna jubler over Frps vei mot makt i Norge. Partiet ønsker Siv Jensen lykke til i regjeringsforhandlingene.

- Som sverigedemokrat er jeg glad for Frps framgang. Jeg ønsker Frp lykke til med regjeringsforhandlingene, sier Sverigedemokraternas Mattias Karlsson til Dagsavisen.

For første gang er Fremskrittspartiet på vei mot regjeringsmakt. Det går ikke upåaktet hen i utlandet. Flere britiske, italienske og nordiske medier har omtalt høyredreiningen i norsk politikk, hvor Siv Jensen nå er i ferd med få regjeringsmakt.

Frp har gått hardt ut mot norske politikere som Heikki Holmås (SV) og Jonas Gahr Støre (Ap) som omtaler Frp som et høyrepopulistisk parti i samme familie som Sverige-demokraterna, Dansk Folkeparti, Sannfinnene og franske Nasjonal Front.

Men nå omfavnes Frps valgseier av nettopp Sverigedemokraterna.

Omfavner Frp

I en kronikk i svenske Aftonbladet skriver nestleder i Sverigedemokraternas parlamentsgruppe, Mattias Karlsson, at «mandagens norske valg førte til at et innvandringskritisk og delvis nasjonalistisk og konservativt parti nå sannsynligvis kjemper om regjeringsmakten. Det er en omveltende hendelse i norsk og nordisk politikk.» Karlsson var med på å utforme partiprogrammet til det kontroversielle svenske partiet. Han mener det er mange likheter mellom partiene, og skriver at «ikke noe norsk parti ligner SD mer enn Frp - og vice versa».

Han sier det er en inspirasjon at Frp kan komme i regjering.

- Det viser at et parti og en bevegelse som har vært veldig isolert og spottet av hele etablissementet kan lykkes om man arbeider profesjonelt og tålmodig, sier han. Om Frp får gjennomslag i norsk politikk kan det få effekter på svensk debatt og nordisk politikk, sier Karlsson til Dagsavisen.

- Hvilke saker tenker du på?

- Kampen mot kriminalitet, strengere straffer, innvandringspolitikk, kritikken mot den mest ekstreme formen for multikulturalismen, kritikken mot at de nordiske samfunnene har begynt å tilpasse seg visse krav fra muslimske minoriteter. Vi er også enige om å forbedre forholdene for eldre og pensjonister.

- Skålte i champagne

Mens Frp avviser Sverigedemokraterna som søsterparti, hevder Karlsson at det er kontakt mellom partiene. Han skriver at det lokalt lenge har vært uformell kontakt.

- Jeg og andre SD-ere har også vært i Norge og truffet representanter på relativt høyt nivå, slår han fast og legger til at de ble fortalt at Frp-topper «skålte i champagne» da Sverigedemokraterna i 2010 ble valgt inn i Riksdagen med 5,7 prosent av stemmene. Hvem de skal ha møtt vil han ikke si, men sier de var på Stortinget.

- Etter som Fremskrittspartiets ledelse av strategiske årsaker har en såpass negativ holdning mot Sverigedemokraterna, så vil det skade de personene jeg har truffet om jeg sa hvem det var, sier han.

At Frp distanserer seg fra dem mener han er en strategi for å framstå som mer akseptable i etablissementets øyne gjennom å peke på noen andre og si at de er verre.

- Men det er dumt at de er så aggressive i sin retorikk mot oss, og det er usaklig. Det finnes tross alt en hel del som forener våre partier politisk, sier han.

Karlsson mener det ikke er umulig å tenke seg at relasjonen mellom partiene kan komme til å tine opp. Han mener Frps kalde skulder til det svenske partiet skyldes at Frp vil bli stuerene. Karlsson skriver at Frp-ledelsen «har praktisert en slags ‘slicka uppåt och sparka nedåt-strategi‘».

- Ønsker oppmerksomhet

Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen avviser blankt at det er noen realitet i det Karlsson sier.

- Dette er et ønske om oppmerksomhet. De har jo også sin agenda for å få makt i Sverige, men det betyr altså ikke at det er noen sammenheng mellom det de holder på med, og det vi gjør, sier han.

Solvik-Olsen mener de er to forskjellige typer partier.

- Vi er et liberalistisk parti, mens de er mer et nasjonalistisk parti, sier han og legger til at Sverigedemokraternas leder, Jimmy Åkesson, selv har slått fast at de er forskjellige.

- Når andre i partiet nå forsøker å knytte seg opp til oss handler det mer om en parasitts ønske om å leve på andre enn det handler om realiteter, sier Solvik-Olsen.

Han avviser også påstander om kontakt mellom partiene, og at det skal ha blitt skålt i champagne.

samfunn@dagsavisen.no

Sverige-
demokraterna

Sverigedemokraterna ble stiftet 6. februar 1988 i Stockholm. Jimmie Åkesson har vært partileder siden 2005.

Partiet deltok i sin første ordentlige valgkamp i 1991 og fikk inn mandater i flere kommuner. I 2006 fikk partiet 2,9 prosent oppslutning og drøyt 280 mandater i halvparten av Sveriges kommuner. I valget til EU-parlamentet i 2009 fikk partiet 3,3 prosent av stemmene.

I 2010 kom Sverigedemokraterna for første gang inn i Riksdagen med 5,7 prosent av stemmene og 20 mandater.

Kilde: NTB

Mer fra Dagsavisen