Innenriks

Hyller de ukjente heltene

FREDSPRISEN: Organisasjonen OPCW har tilintetgjort 82 prosent av verdens kjemiske våpen. Men fortsatt strever de med å utføre sitt oppdrag i krigssoner.

- Vi er overveldet og ydmyke over å motta prisen. Jeg gleder meg til å være i Oslo sammen med kollegaene mine, uttalte generaldirektør Ahmet Üzümcü i OPCW, da han landet i Oslo søndag kveld.

Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen, OPCW, har ødelagt 82 prosent av verdens kjemiske våpen. I dag mottar organisasjonen Nobels fredspris for arbeidet. Den tyrkiske diplomaten Üzümcü, som har vært sjef i OPCW siden 2010, vil motta prisen på vegne av alle de ansatte.

I 1997 trådte den internasjonale konvensjonen mot kjemiske våpen i kraft. Siden den tid har OPCW arbeidet utrettelig for å håndheve den.

Sju av landene som hadde sluttet seg til konvensjonen fram til i høst, har erklært at de har slike våpen. Ifølge NTB hadde OPCW innen utgangen av september i år ødelagt nesten 82 prosent av våpenmaterialet. Det utgjør 71.200 tonn.

Det må sies å være et imponerende resultat, 16 år etter at konvensjonen trådte i kraft.

Midt i skuddlinjen

I Syria risikerte inspektørene livet da de tidligere i høst undersøkte bruken av kjemiske våpen utenfor Damaskus.

NTB beskriver at organisasjonens utsendte kom til et land i kaos i midten av august for å undersøke påstander om at det ble brukt kjemiske våpen i borgerkrigen i Syria. Bare dager senere, 21. august, skjedde angrepet utenfor Damaskus, der flere hundre mennesker ble drept. Midt i skuddlinjen klarte organisasjonens eksperter å samle prøver - i tråd med sine strenge vitenskapelige krav.

Kveles av saringass

16. september kunne OPCW rapportere at det ble brukt saringass i Ghout i Syria.

Saringass er en nervegass som ble utviklet i Tyskland etter andre verdenskrig. Gassen er dødelig, og de som utsettes får vanskeligheter med å puste og kramper før de dør av kvelning.

Under trussel om angrep fra USA, gikk Syria med på å slutte seg til kjemivåpenkonvensjonen og overlate sine lagre av kjemiske våpen til det internasjonale samfunnet.

Med Syria i folden, som det åttende landet med erklærte kjemiske våpen, har OPCW nå 190 medlemsland. De eneste landene som ikke er medlem er dermed Angola, Myanmar, Egypt, Israel, Nord-Korea og Sør-Sudan.

Vanskelig i krigssoner

Russland og USA har ødelagt henholdsvis 74 og 90 prosent av sine lagre av kjemiske våpen, ifølge organisasjonens siste årsrapport. Men stormaktene nådde ikke OPCWs frist for å kvitte seg med alt, som var i fjor.

Organisasjonen strever med å utføre sitt arbeid i områder hvor det er pågående konflikter, slik også daværende utenriksminister Espen Barth Eide tidligere har påpekt overfor NTB.

I Irak har ikke arbeidet med å ødelegge kjemiske våpen kommet i gang, selv om det har vært befaringer.

OPCW er ikke en FN-organisasjon, men samarbeider med FN. I dag hylles OPCW og Ahmet Üzümcü i Oslo rådhus for deres arbeid for fred.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Hvordan ser du på trusselen fra kjemiske våpen?

Siavash Eslami (21) fra Trosterud

– Jeg vet ikke, jeg har ikke satt meg så godt inn i det. Men kjemiske våpen kan drepe mange. Det kan skje mange skader med folk som jobber med kjemiske våpen. Men de som jobber mot atomvåpen kunne like gjerne fått Nobels fredspris.

Georg Livieratos (23) fra Oslo

– Våpen er våpen, uansett hvilken form det har. Det kommer alltid til å være der. Man kan si det er skittent, men vi har alltid hatt veldig ekle metoder for å gjøre vondt mot fienden. For eksempel brukte man forferdelige metoder i middelalderen. Nå er det kjemiske våpen. Det er bare en litt mer innviklet måte å drepe folk på.

Anna Mossberg (23) fra Göteborg

– Jeg kan ikke så mye om feltet, men jeg heier på dem som jobber mot det. Det er bra at prisen går til dem som bekjemper kjemiske våpen. Det er kjempebra at man fokuserer på det og jobber mot det, fordi dette er veldig alvorlig. Jeg synes det er en kjempebra tildeling!

Kjersti Monland (52) fra Stange

– Kjemiske våpen er en av de virkelig store truslene mot fred. Disse våpnene rammer veldig mange uskyldige mennesker. Det var ikke uventet at prisen går til dette arbeidet, og de fortjener virkelig utnevnelsen.

Elisabeth Arnesen (60) fra Oslo

– Kjemiske våpen er absolutt en trussel. Selv om man kan tenke seg at det er en høy terskel for å bruke dem, så har det jo vist seg at flere regimer har vært villige til å bruke dem – blant andre Saddam Hussein mot sin egen befolkning. Vi har nå sist sett dem brukt i Syria. Det er grusomme våpen. Jeg synes det er veldig bra at de får Nobels fredspris.

Mer fra Dagsavisen