Hydro stenger produksjonen i Brasil

Hydro stenger både sitt aluminiumsraffineri Alunorte og bauksittgruva Paragominas i Brasil. Årsaken er at et gammelt deponi er fullt.

 

Av Dag Kjørholt/NTB

Meldingen førte til at Hydro-aksjen falt med over 13 prosent etter bare et kvarters handel på Oslo Børs onsdag.

Aluminiumsanlegget har produsert for halv maskin siden mars etter at brasilianske myndigheter påla konsernet å halvere produksjonen.

Hydro opplyser i en pressemelding onsdag morgen at påleggene hindrer Alunorte i å bruke det nyeste deponiet for bauksittrester, som var under oppstart i februar, samt et nytt og moderne pressfilter.

Raffineriet har derfor måttet benytte en eldre og mindre effektiv teknologi. Det har ført til at det gamle deponiet nærmer seg slutten på levetiden raskere enn forventet.

Dette har også ført til at bauksittgruva Paragominas stanser all produksjon. Både Alunorte og Paragominas har startet nedstengningsprosessen.

Konserndirektør John Thuestad, som leder Hydros forretningsområde for bauksitt og alumina, sier at de er i dialog med brasilianske myndigheter.

– Vi vil fortsette å jobbe konstruktivt med myndigheter for å løfte embargoen og å gjenoppta driften, sier han.

Les også: Hydro undertegnet avtale med brasilianske myndigheter

Vidtrekkende konsekvenser

– Våre ansatte har jobbet hardt de siste sju månedene for å opprettholde trygg drift og bevare arbeidsplasser. Dette er en trist dag fordi vi har verdens mest avanserte teknologi tilgjengelig for å fortsette sikker drift, men som vi er forhindret fra å bruke. Det vil påvirke arbeidsplasser, lokalsamfunn, leverandører og kunder, sier Thuestad.

Hydro jobber tett med fagforeningene og vil gjøre sitt beste for å redusere belastningen for ansatte, men beslutningen om å stenge Alunorte og Paragominas vil påvirke fast ansatte og innleide ved begge anlegg.

Konsernet opplyser at beslutningen om å stenge ned Alunorte og Paragominas har betydelige driftsmessige og finansielle konsekvenser, også for Hydros primæraluminiumportefølje, inkludert Albras.

Får ikke anlegget starte opp igjen snart, vil norske smelteverk kunne bli rammet, skriver E24.

– Vi kan ikke utelukke at dette kan få konsekvenser for norske aluminiumsverk, som i stor grad får alumina fra Alunorte, sier informasjonsdirektør Halvor Molland i Hydro til energibransjebladet Montel.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Utslippsanklager

16. og 17. februar ble Barcarena, inkludert aluminaraffineriet Alunorte rammet av ekstrem nedbør som fortsatte de følgende dagene. Det falt mer enn 200 millimeter nedbør i området i løpet av tolv timer.

Hydro ble anklaget for lekkasjer som kan ha ført til forurenset drikkevann. Det ble gjennomført både interne og eksterne undersøkelser som bekreftet at det ikke har vært utslipp fra deponiene for bauksittrester eller skadelige utslipp etter det kraftige regnet, skriver selskapet.

Både Alunorte og Paragominas har gitt kollektive ferier til rundt tusen ansatte for å bevare jobber og redusere virkningen etter halveringen av produksjonen i mars. I juli suspenderte Paragominas midlertidig arbeidsavtaler for 80 ansatte og avsluttet kontrakten for 175 ansatte hos entreprenører. (NTB)