Innenriks

Hydro og Lyse etablerer felles vannkraftgigant

Hydro og Lyse slår sammen deler av vannkraftproduksjonen sin for å skape en sterk felles kraftaktør. Det nye selskapet skal hete Lyse Kraft.

Kraftverkene som blir fusjonert, ligger på Sør-Vestlandet, og ni kraftverk i Hydros Røldal Suldal Kraft-anlegg (RSK) inngår sammen med det meste av Lyses kraftportefølje, bortsett fra Jørpeland Kraft, skriver Norsk Hydro i en børsmelding.

Hydro får med dette et økt engasjement på Sør-Vestlandet og vokser som operatør av fornybar kraft med ansvar for totalt 33 vannkraftverk i Norge.

Hydro skal eie 25,6 prosent og Lyse skal eie 74,4 prosent av aksjene i selskapet, som vil ha en produksjon på 9,5 TWh vannkraft i et normalår.

Aasheim: En gledens dag

Avtalen innebærer at RSK-anleggene ikke hjemfaller i slutten av 2022, og at kraft fra det nye Lyse Kraft DA fortsatt vil kunne benyttes til Hydros aluminiumsproduksjon i Norge.

– Dette er en gledens dag for oss som tror på norsk fornybarbasert industri. Avtalen er strategisk svært viktig siden den bevarer verdiene som RSK-anleggene representerer for Hydro og bidrar til forutsigbarhet for videre industriutvikling i Norge, sier konsernsjef Hilde Merete Aasheim i Hydro.

Hun mener at avtalen bygger opp om selskapets strategi om å styrke posisjonen som leverandør av aluminium med lavt CO2-avtrykk.

Les også: Norsk Hydro rammes av skyhøy straffetoll etter angivelig aluminium-dumping

– Viktig industripolitiske grep

Sps Geir Pollestad mener Hydro og Lyses nye vannkraftselskap er et viktig grep.

– Dette er et av de viktigste og største industripolitiske grepene som er gjort i Norge på mange år. Dette sikrer Hydro tilgang på sin egen strøm, samtidig som vannkraften kommer under offentlig eierskap og kontroll, sier Pollestad, som er næringspolitisk talsperson for Senterpartiet, til NTB.

Samtidig mener han samarbeidet aktualiserer spørsmålet om staten gjennom oppkjøp bør øke sitt eierskap i Hydro fra dagens 34 prosent.

– Dette for å styrke det offentlige eierskapet til vannkraften – samtidig som Hydro får mulighet til å utvikle seg videre, sier Pollestad.

Gjennomføres i fjerde kvartal

Lyse blir ansvarlig for vanndisponering og markedsaktiviteter.

– Dette gjør Lyse til en av de aller største kraftmarkedsaktørene i Norge og gir oss mulighet til å bygge et enda mer kompetent og robust kraftforvaltningsmiljø i Stavanger, sier konsernsjef Eimund Nygaard i en pressemelding.

Overføringen av operatørskapet for Lyses kraftverk innebærer at 34 ansatte får Hydro Energi som ny arbeidsgiver. De blir dermed del av en større organisasjon og vil få flere kraftverk å drifte.

Den endelige avtalen er ventet gjennomført i fjerde kvartal 2020, forutsatt godkjenning av Konkurransetilsynet.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen