Innenriks

- Hvorfor vil Venstre gjøre 
livet jævlig for folk flest?

KLIMAKRANGEL: Frp går langt i å avlyse Venstres miljøkrav til regjeringens første statsbudsjett. - Jeg er overbevist om at budsjettet ikke blir slik Ola Elvestuen beskriver, sier Frps Oskar Grimstad.

- Hvorfor velger disse partiene som kjemper med sperregrensen å gjøre livet jævlig for folk flest? spør Oskar Grimstad, Frps fraksjonsleder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

I gårsdagens Dagsavisen varslet nestleder Ola Elvestuen at Venstre forlanger at miljøavgiftene skal opp til 7,5 milliarder kroner hvis de skal godkjenne den blåblå regjeringens budsjett. Venstre krever at avgiften på bensin, diesel og mineraloljeavgiften skal øke. Kravlisten blir ikke møtt med ellevill begeistring hos regjeringspartiene:

- Jeg er overbevist om en ting: Budsjettet blir ikke sånn Elvestuen beskriver, sier Grimstad.

- Jeg synes det høres ut som at Venstre har tatt i godt i sitt forslag, men jeg forhandler ikke budsjett i avisen, sier Høyres Nikolai Astrup.

Straffer folk flest

Regjeringen holder sin siste budsjettkonferanse 27. og 28. august. Når statsbudsjettet skal legges fram, skal det forhandles med KrF og Venstre. Under fjorårets budsjettforhandling fikk småpartiene igjennom å øke mineraloljeaviften med 52 øre per liter. Det førte til ramaskrik langs kysten da det i stor grad rammet fiskerinæringen. Men ifølge Elvestuen var det bare en forsmak på hva Venstre forventer å få igjennom i år.

- Istedenfor å la grønne skatter være en premieringsordning, velger altså Venstre å straffe fritidsflåten, næringslivet, bønder og folk flest. Det virker som om sentrumspartiene og Ap har fått panikk fordi Rasmus Hansson er på Stortinget og at de skal ta opp kampen med ham, sier Grimstad.

I Høyres partiprogram heter det at man skal legge om skatter og avgifter slik at det skal koste å forurense. Men omfang og innretning må vi komme tilbake til i statsbudsjettet og eventuelle forhandlinger i Stortinget, sier Astrup.

- Det er viktig at vi har et skattesystem hvor det lønner seg å velge miljøvennlig og hvor det koster å forurense. Samtidig må det prinsippet veies mot næringslivets konkurranseevne. Jeg er tilhenger av høye miljøavgifter og lave skatter på det å jobbe og investere, men vi må se helheten, sier Astrup.

Miljøfiendtlig

Venstre krever også gjennomslag for at CO2-avgiften på norsk olje og gassproduksjon må øke. Det er et direkte klimafiendtlig forslag, mener Grimstad. Han får støtte av Astrup, som også mener landbasert industri ikke bør rammes hardere av miljøavgifter:

- Vi har den reneste industriproduksjonen i verden. Vi kan ikke lage rammevilkår som gjør at bedrifter flytter ut slik at man istedenfor å produsere på norsk vannkraft tar i bruk kinesisk kull. Da virker miljøavgiftene mot sin hensikt, sier Astrup.

Han sier imidlertid at Venstre allerede kan krysse ut et krav fra forhandlingslisten sin:

- Jeg kan berolige Venstre med at statsministeren allerede har lovet at det ikke skal skje noen endringer i elbilenes avgiftsfordeler i 2015. Det kravet er allerede innfridd, sier Astrup.

Obs-varsel

En rykende fersk rapport fra analyseselskapet ISG viser at norsk sokkel er satt under et obs-varsel som følge av politiske beslutninger som har skapt usikkerhet for industrien. Rapporten, som er utarbeidet på vegne av bransjeorganisasjonen Norsk Olje og Gass, sier at dersom norske politikerne øker skattene og styrker miljøpolitikken, blir det mindre attraktivt for internasjonale selskaper å investere i Norge. Ifølge rapporten følger det internasjonale samfunnet Aps nye leder, Jonas Gahr Støre, med argusøyne fordi han har gitt signaler om at Norge kan la oljen ligge på havbunnen. Gro Bækken i Norsk Olje og Gass vil ikke spekulere i hvordan det internasjonale samfunnet reagerer på at regjeringens støtteparti kommer med knallharde krav om økte miljøavgifter:

- Det internasjonale samfunnet er opptatt av at alle skatteendringene har en god prosess rundt seg, og at det ikke bare er for å øke statens inntekter. Jeg tror de vet at Høyre, Frp og Ap er de førende partiene innen norsk politikk, og da er det naturlig stor interesse for hva ny leder av Ap mener i oljepolitikken, sier Brækken.

Frykter for arbeidsplasser

Grimstad mener rapporten viser at utspill fra Venstre - og Ap - er med på å sette petroleumsaktiviteten på norsk sokkel i spill:

- Investeringsviljen blir redusert på grunn av politiske utspill. Dermed gambler de med titusenvis av arbeidsplasser. En ting er iallfall sikkert: Det er uaktuelt for Frp å sette norske arbeidsplasser i spill, sier Grimstad.

Leif Sande, forbundsleder i IndustriEnergi, mener Venstres forslag ikke er dramatisk, men er med på å bygge opp under et inntrykk av at det er en usikkerhet rundt hva Norge vil i oljepolitikken:

- Internasjonale oljeselskaper vil investere der det er mest stabilt og de får mest avkastning. Hvis Norge framstår som ustabilt, får vi ikke investeringer, og det går ut over sysselsettingen. Jeg mener statsministeren må sørge for stabilitet og ikke skape uro rundt skattlegging i norsk oljepolitikk, sier han.

marie.melgard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen