Avsett regjeringen: Hvor mye uanstendig innvandringspolitikk kan KrF og Venstre tåle, spør SVs Heikki Holmås. FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIX

– Hviler et ansvar på KrF og Venstre

Heikki Eidsvoll Holmås ber sentrumspartiene åpne øya og se hvilket innvandringspolitisk «monster» de har skapt.

– Mens Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide toer sine hender, gjennomfører Frp sin uanstendige innvandringspolitikk, som de har kjempet for i 30 år. Det hviler et stort ansvar på Venstre og KrF, for det er de som har innsatt et innvandringsfiendtlig parti i regjering, sier SVs Heikki Eidsvoll Holmås til Dagsavisen.

LES OGSÅ: – En provoserende stil

Skapt et monster

I romjulen leverte innvandringsminister Sylvi Listhaug et 150 siders langt høringsforslag om innstrammingen av asylpolitikken i Norge. Holmås er svært opprørt over flere av forslagene og retter pekefingeren mot regjeringens samarbeidspartier:

– Frp bruker folks frykt til å gjennomføre innstramninger ingen andre enn Frp ville våget å foreslå for ett år siden. Venstre og KrF skrøt av at de skulle være garantisten for en mer anstendig innvandringspolitikk. Men nå må de åpne øynene å se hvilke monster de har skapt. Hvor mye uanstendig innvandringspolitikk kan de tåle? Hvor lenge vil KrF akseptere at innvandringsministeren kaller nestekjærlighet for tyranni før de setter foten ned?, sier Holmås og legger til:

– Det er bare Venstre og KrF som kan avsette denne regjeringen. Hvis ikke grensen er nådd nå, når?

Listhaugs høringsforslag følger opp asylforliket på Stortinget som kom før jul – et forlik hvor SV og Miljøpartiet De Grønne valgte å stå utenfor.

– Har ikke for eksempel Ap like mye ansvar for innstramningsforslagene?

– Det er fortvilende å se at Ap ikke vet hvilke bein de skal stå på i denne situasjonen, men du kan ikke beskylde Ap for å ha innsatt Frp i regjering, svarer Holmås.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ikke enig i alt

KrF-leder Knut Arild Hareide sier han har respekt for jobben SV gjorde i regjering, men minner Holmås om at det er KrF og Venstre som har lykkes med å sikre en mer human politikk for asylbarna, ikke SV.

– Konsekvensen av denne høsten har gitt behov for innstramminger. Det behovet ville vært der uavhengig av hvem som hadde sittet i regjering. Noen av innstrammingene har vært riktig for å sikre at vi kan ta imot og godt integrere de med beskyttelsesbehov, men så vil nok ikke KrF være enig i alle innstramminger som nå er foreslått, men dette er ikke behandlet i KrFs stortingsgruppe, skriver Hareide i en SMS til Dagsavisen.

LES KOMMENTAR: «Erna Solberg bør sende nyttårstalen sin til Sylvi Listhaug» (Arne Strand)

Ikke blankofullmakt

Venstres André Skjelstad peker på at SV selv satt i en regjering som foretok store innstramninger i asylpolitikken.

– Venstre valgte å være en del av et bredt asylforlik på Stortinget for å hindre at grunnløse asylsøkere overbelastet mottakssystemet ettersom det gikk ut over dem som hadde behov for beskyttelse. SV derimot valgte å ikke ta ansvar i en krevende situasjon og frasa seg dermed mulighet til å påvirke politikken. Det er synd, sier Skjelstad.

Heller ikke Venstre gir tommel opp til alle Listhaugs forslag, og reagerer spesielt på forslagene tilknytta barn på flukt.

– Forslagene Listhaug nå kommer med er problematiske og kan hindre at personer med reelt behov for beskyttelse ikke får det. Stortinget har ikke gitt noen blankofullmakt til Listhaug. Tvert imot, sier Skjelstad.

LES OGSÅ: Politikken de har ført i Sverige har vært helt hinsides