Hengekøya krever ikke så mye plass. En hageflekk eller en balkong er alt du trenger. FOTO: SIRI MARTE KVÆRNES/NTB SCANPIX

Hvil mellom trærne

HENGEKØYE: Mange forbinder hengekøya med late dager i hagen. Men den svingende senga har flere bruksområder.

Du ser dem i hager og på balkonger. Når sommeren kommer, fylles de med mennesker i hvilemodus. Hengekøya er nok mest av alt et kosemøbel. Men den kan være praktisk også, slik den var for oppfinnerne.

De første som tok i bruk hengekøyer, skal ha vært urbefolkningen i Mellom- og Sør-Amerika. Med hengende senger slapp de å ligge på den skitne bakken, og de fikk også litt avstand til slanger og andre skumle dyr på marken.

De tidlige europeiske Amerika-farerne tok oppfinnelsen med seg over Atlanteren. Hengekøyer var anvendelige også fordi de tok liten plass, og snart var de blant annet mye brukt i skipsfarten.

 

Mange varianter

Mye har skjedd siden de første hengekøyene ble laget - av bark og plantefiber. Bruken spenner nå fra hjemmekos til turbruk. Så hvilken køye skal man velge?

I tradisjonelle hengekøyer snurpes trådene sammen i endene. Slike hengekøyer er stødigere enn hengekøyer der liggeflaten strammes opp med en pinne i hver ende. Men pinnevarianten, som også kalles hengematte, slipper til mer sol.

- Finn ut hvor hengekøya skal henge, og velg størrelse ut fra det. Har du to trær den skal festes til, tar du utgangspunkt i avstanden mellom dem, sier daglig leder Annie Jonsson i Hengekøyeshopen.

Det er også lurt å tenke over materialvalget. Kanskje vil du at hengekøya skal tåle å være ute hele sommeren? Det krever sitt av tekstilene.

Jonsson forteller at de merker større etterspørsel etter hengestoler. Hengestoler trenger bare ett festepunkt, og krever dermed mindre plass. Men stolene kommer i mange størrelser, og de største kan du ligge i.

 

Ut på tur

Det er ikke alle som nøyer seg med å bruke hengekøya på hjemmebane. Flere modeller er utviklet med tanke på overnatting i skog og mark. Med myggnett, overseil og ellers gjennomtenkte detaljer gir turhengekøyer teltene konkurranse i villmarka.

- Ihuga hengekøyefantaster mener at hengekøyer er å foretrekke framfor telt, sier Mikkel Soya Bølstad.

Bølstad driver bloggen «Vill glede» og har gitt ut bok med samme navn.

- For oss er hengekøya først og fremst et morsomt alternativ til overnatting i telt. Det er noe helt spesielt å sveve inn i søvnen i ei hengekøye, sier Bølstad.

Noen ønsker seg hengekøye hjemme, men har verken trær, bjelker eller andre ting å henge den i. For dem kan et hengekøyestativ være løsningen. Det finnes kraftige stativer som tåler vær, vind og store køyer med flere folk. Det finnes også spinklere, sammenleggbare stativer som kan monteres og demonteres etter behov.

Men har du barn, er det bedre om hengekøya festes på vanlig måte, for eksempel i trærne, forteller Jonsson.

- Alle stativer har en stang under hengekøya. Barn herjer og koser seg med hengekøyer, men de detter ut. Slik er det bare, sier Jonsson.

For voksne, som også kan ha problemer med å holde balansen i hengekøya, har Jonsson følgende råd:

- Ligg litt på skrå. Da ligger du stødigere og får bedre støtte i ryggen, og det blir mer plass til kroppen. (NTB Tema)