Innenriks

- Hun er klimameldingens mor

Tidligere miljøminister Erik Solheim liker ikke at andre tar æren, og mener den avgåtte stattssekretæren Heidi Sørensen er klimameldingens mor.

Tidligere miljø- og utviklingsminister Erik Solheim synes ikke at andre skal påta seg æren for klimameldingen, som den nye SV-ledelsen har høstet ros for.

Er litt irritert

Torsdag la regjeringen, med statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) i spissen, fram klimameldingen. SV-ledelsen høstet ros, men i et intervju med NRK Ukeslutt lørdag tar tidligere miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) bladet fra munnen.

– Det er en ting jeg er litt irritert over, og det er at ikke den personen som virkelig har æren for alt det positive i klimameldingen får det. Det er statssekretær Heidi Sørensen som er den sentrale aktør i denne klimameldingen. Hun forhandlet den da jeg var statsråd, hun har forhandlet den etterpå. Hun er klimameldingens mor, og hun burde få æren og andre burde ikke forsøke å stjele den, sier Solheim.

Sørensen slutter

Fredag ble det kjent at Heidi Sørensen slutter som statssekretær i Miljøverndepartementet, en stilling hun har hatt siden 2007. Erik Solheim ble byttet ut av regjeringen 23. mars, noe han har vært åpen om at han var sterkt uenig i.

Klimameldingen skal gi svaret på hvordan norske utslippsmål skal nås. At målsettingen fra klimaforliket på Stortinget i 2008 står ved lag – nemlig at to tredeler av kuttene skal tas innenlands – var ett av de mest omdiskuterte momentene.

Også tidligere SV-leder Kristin Halvorsen ga Solhjell og nyvalgt partileder Audun Lysbakken æren for å ha reddet klimameldingen. Det gjorde hun klart i en melding på Twitter og Facebook onsdag morgen.

– Audun og Bård Vegar – lenger enn dette var det ikke mulig å komme. Jeg vet hva utgangspunktet var da dere overtok! (NTB)

Mer fra Dagsavisen