Innenriks

Humanetikere i skittentøyvask

En tidligere fylkesleder i Human-Etisk Forbund krever 150.000 kroner i erstatning og oppreisning av forbundet da han hevder seg frosset ut av forbundet æreskjelt og fratatt ytringsfriheten.

Den juridiske skittentøyvasken braker løs i Oslo tingrett i dag men kimen til kontroversen ligger mer enn seks år tilbake i tid.

Arne Tumyr var fylkesleder for Human-Etisk Forbund i Vest-Agder og samtidig aktivt medlem av Frp da han 6. august 1999 hadde på trykk et leserinnlegg i avisen Fædrelandsvennen. Der roste han Frps Vidar Kleppe og Øystein Hedstrøms innvandringspolitikk og sammenlignet deres advarsler mot innvandring med nordmenn som advarte mot nazismen før andre verdenskrig. Tumyr skrev under som Frp-medlem i Vest-Agder.

– Human-Etisk Forbunds ledelse uttalte at innlegget oste av menneskeforakt og rasisme og var i strid med humanetikernes prinsipper. Tumyr ble reelt sett vippet ut av sitt verv sier Tumyrs advokat Per Danielsen til Dagsavisen.

Human-Etisk Forbund og dets advokat Harald Stabell vil prosedere på at Tumyr var tillitsvalgt og at det ikke ville la seg forene å la en person fortsette i et slikt verv når forbundet ikke lenger hadde tillit til ham.

Mer fra Dagsavisen