Innenriks

- Hul og pinlig klimakritikk

SLÅR TILBAKE: KrF ber SV huske sine fatale nederlag i klimapolitikken før de kritiserer de blåblå. Hvis ikke blir et bredt samarbeid vanskelig, varsler Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) gikk i gårsdagens Dagsavisen hardt ut mot manglende klimafokus i Sundvolden-plattformen til den blåblå regjeringen. Frp tapte i sonderingene, men vant forhandlingene, mener han. Nå slår KrFs miljøpolitiske talsmann, Kjell Ingolf Ropstad, beinhardt tilbake.

- SVs kritikk av regjeringsplattformen for manglende klimasatsing er hul og pinlig. Vi vil gjerne samarbeide med SV om klima og miljø, men da må de først erkjenne sin egen historie, sier han.

- Fatale nederlag

Ropstad mener Soria Moria-erklæringene fra 2005 og 2009 viser at Solhjells påstander i Dagsavisen i går er feilaktige.

- De rødgrønne snakket mye og høyt om klima, men gjennomføringen var elendig, og mange løfter ble brutt. Det er påfallende å se hvor raskt SV glemmer sin egen historie. De er jo ikke ute av regjeringskontorene engang før de har glemt alle de fatale nederlagene i klimapolitikken, sier KrF-politikeren.

I 2005 sto det i regjerings­erklæringen at de rødgrønne skulle rense gasskraftverket på Kårstø innen 2009. I 2009 sto det at de skulle rense Mongstad innen 2014.

- Begge prosjektene er skrinlagt, påpeker Ropstad.

Løftebrudd

Utslippsmålene står det heller ikke bra til med, ifølge Ropstad.

- De lovet å skjerpe Norges klimamål til 40 prosent reduksjon innen 2020. Det har så langt ikke skjedd, vi ligger fortsatt nesten 6 prosent over utslippene i 1990, sier Ropstad.

I Soria Moria-erklæringen fra 2005 sto det at «regjeringen ville opprettholde leteaktiviteten etter olje og gass, at oljeindustrien må få tilgang til interessante letearealer, og at aktivitetsnivået på sokkelen skal være jevnt».

- Fasiten etter åtte år i regjering er at investeringene er tredoblet, og at det er delt ut fire ganger så mange letetillatelser som Bondevik II-regjeringen, sier Ropstad.

KrF mener avtalen mellom samarbeidspartiene, og den nye plattformen, er mer konkret på klima, miljø, olje og energi enn Soria Moria-erklæringene var.

- KrF og Venstre har fått til mer på disse områdene enn jeg hadde turt å håpe på forhånd. Regjeringen vil føre en offensiv klimapolitikk og forsterke klimaforliket, sier Ropstad.

Han ramser opp noen viktige seiere:

* Ny, grønn skattekommisjon nedsettes.

* Ingen nye områder åpnes for oljevirksomhet denne stortingsperioden.

* Nei til konsekvensutredning for Lofoten, Vesterålen og Senja, og nei til oljevirksomhet ved Jan Mayen, Skagerrak, Mørefeltene og iskanten.

* Avkastningen fra klimafondet skal dobles. (Se flere av klimatiltakene i faktaboksen).

- Ap bremser

Ropstad understreker at også KrF ønsker å jobbe så bredt som mulig for å få til en best mulig klimapolitikk.

- Derfor er jeg opptatt av at vi kan videreføre for eksempel klimaforlikene, men de må jo utvikles og bli enda bedre. Det er der jeg mener kritikken er så hul. Jeg opplever det mer som retorikk enn at man ser på det faktiske innholdet. Det er absolutt deler av politikken, særlig tempoet på oljeutvinningen, vi ville hatt annerledes. Men nå får vi endelig gjennomslag for mange av de punktene de rødgrønne har stemt ned, sier Ropstad.

- Solhjell mener også et flertall på Stortinget nå kan ta initiativ selv, uten regjeringspartiene, til et nytt klimaforlik. Ser du det som en mulighet?

- Egentlig ikke, fordi det er Arbeiderpartiet som har vært den største bremsen hele tida. Jeg opplever at det som har kommet i samarbeidsavtalen og erklæringen går lenger enn det man har sett i klimaforlikene. Det har vært null vilje til å tenke nytt, til å ta i bruk gode tiltak man vet vil fungere. Så mange av de forslagene som står i samarbeidsavtalen er tiltak vi har fremmet før.

- Hva er det vanskeligste for dere på klimaområdet i regjeringserklæringen?

- Vi skjønner ikke at det ikke ble et av de overordnede målene. I tillegg hadde vi jo et ønske om å senke tempoet på oljeutvinningen, men det er konsekvensen av at vi ikke ble en del av regjeringen, sier Ropstad.

samfunn@dagsavisen.no

Dette vil regjeringen

Realisere minst ett fullskala demonstrasjonsanlegg for CO2-fangst innen 2020.

Sikre utfasing av fyring med fossil olje i alle offentlige bygg innen 2018, og forby bruk av fossil olje i oppvarming i alle bygg fra 2020.

Foreta en helhetlig gjennomgang av kjøretøy- og drivstoff­avgiftene for å stimulere til en mer moderne og miljøvennlig bilpark.

Øke fornybar kraftproduksjon i Norge, og vurdere tilpasninger i ordningen med elsertifikater.

Holde et forutsigbart og høyt tempo når det gjelder å tildele nye områder for petroleumsaktivitet.

Mer fra Dagsavisen