Innenriks

- HSØ dikterer sykehusstyrene

I dag legger Helse Sør-Øst fram ny budsjettplan. Pensjonert helsetopp Jomar Kuvås mener modellen er feilslått.

Styret i Helse Sør-Øst (HSØ) vedtar ny inntektsmodell for sykehusene i regionen i dag. Styret skal omfordele over 200 millioner kroner på elleve helseforetak. Jomar Kuvås (70), siviløkonom, doktor ingeniør og tidligere direktør ved Rikshospitalet, mener prosessen fram mot dagens styremøte har vært lukket og uten rom for kritiske innspill.

- HSØ har lagt opp til en lukket høring i saken og et direkte hastevedtak i styret uten mulighet for offentlig debatt eller påvirkning. Dette er en uforsvarlig og udemokratisk måte å håndtere et omfattende og krevende sakskompleks på, sier Kuvås til Dagsavisen.

Vil ha åpen debatt

Den pensjonerte helsetoppen følger fusjonen av Oslo-sykehusene tett og har den siste måneden bedt om innsyn i HSØ-styrets budsjettmodell - uten hell. Han måtte gå via Helse- og omsorgsdepartementet for å få tak i papirene.

- Her har vi et klart eksempel på skjult agenda, skjulte forklaringer og et rush uten offentlighet, sier Kuvås.

Ifølge Kuvås arbeider ledelsen i landets største regionale helseforetak som om det var en bedrift, ikke et offentlig anliggende. Han sier HSØ konsekvent unngår debatter og å svare på kritiske spørsmål.

- Det er mindre diskusjon og offentlighet i HSØ enn det er i et kommunestyre. Her er det enstemmighet stort sett hele veien.

- Hvem taper på dette?

- Taperne er de ulike helseforetakene. HSØ styres som en mor/datter-bedrift med direkte involvering nedover i organisasjonen. De overstyrer og dikterer sykehusstyrene og vanskeliggjør motforestillinger. Gjennom å skifte ut styremedlemmer i sykehusstyrene ofte blir det heller ingen kontinuitet i styrefunksjonen.

Bekymret for OUS

Oslo universitetssykehus (OUS) går med dundrende underskudd. Det knyttes spenning til hvorvidt støtten til sykehuset økes. På den andre siden frykter de øvrige ti helseforetakene at gigantsykehuset i Oslo vil forsyne seg grovt av deres tilmålte pengesekk.

- OUS har alltid vært stemplet som den store, stygge ulven. Men får ikke OUS bedre rammevilkår og et rettferdig budsjett, vil det bli et usedvanlig vanskelig år for sykehuset. Og norsk helsevesen vil tape stort på dette, for to tredjedeler av virksomheten ved OUS er lands- og regionsfunksjoner, påpeker Kuvås.

Han mener sykehuset burde ha krav på mer midler ettersom de utfører svært kostbar behandling.

- Hvis ikke HSØ tar midler fra de andre sykehusene, må det en politisk vilje til for å dekke opp dette her. Gjøres det ikke noe ekstraordinært, får man de andre sykehusene på nakken.

Kuvås oppfordrer videre OUS-styret med Stener Kvinnsland i spissen til å være mer tydelig på dette overfor HSØ, men sykehusstyret har ikke uttalt seg i saken foreløpig.

ingeborg.huse.amundsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen